Nagyjából száz nappal ezelőtt kezdődött el a közös harc egy eddig ismeretlen ellenfél, a koronavírus-járvány ellen. Azóta korlátozások és óvintézkedések határozták meg mindennapjainkat - kezdte ma délutáni online tájékoztatóját Kaposvár polgármestere.

Szita Károly hozzátette: a városlakók összefogásának is köszönhető, hogy a járvány egyetlen kaposvári áldozatot sem követelt. Igaz, a megyeszékhely az országban az elsők között vezetett be számos, az emberi életet védő intézkedést. Megszerveződött az időseket segítő önkéntes hálózat és elindult a bölcsődei-óvódai-iskolai ügyeleti rendszer. A város lezárta a desedai létesítményeket, a játszótereket és a szabadtéri kondiparkokat. A piacon bevezették a házhozszállítást és minden kaposvári háztartás meszkokat kapott.

Miután a parlament döntött a veszélyhelyzet visszavonásáról, Kaposváron is enyhítések jönnek. A piacon eltörlik az idősek vásárlását szabályozó idősávot. A maszk használata azonban továbbra is kötelező lesz!

A Virágfürdőben először az 50 méteres medencét nyitották meg a nagyközönség számára, majd ezt követte a strand. A létesítmény jelenleg 11 és 19 óra között tart nyitva. A kapukat, élményelemeket, kültéri öltözőket, öltözőszekrényeket, napozóágyakat rendszeresen, a zuhanyzókat, kilincseket óránként, a korlátokat, csúszdakorlátokat fél óránként fertőtlenítik. A belső medencék továbbra is zárva maradnak.

A gyógyászat június elején nyitott. Hétfőtől a 65 év felettiek is igénybe vehetik majd a kezeléseket. A pácienseket telefonon előre egyeztetett időpontra várják, az épületbe lépéskor szájmaszk használata kötelező, egymás között pedig tartani kell a 1,5 méteres távolságot.

Kinyitnak a város kulturális intézményei is. Az Együd Árpád Kulturális Központ már hétfőn, a Szivárványban az Art Mozi pedig júliustól üzemel. A múzeum június 23-án nyit, a Csiky Gergely Színházban pedig már a hétvégén is lesz előadás.

Polgármesteri hivatalnál a szokott rend szerint zajlik péntektől az ügyfélfogadás, de maszk használata mellett. Az esküvőket is meglehet tartani a megszokott rend szerint.

Péntektől a szokásos, régi nyitva tartás szerint működik a Kapos Holding ügyfélszolgálata, ahol egy helyen intézhetik közszolgáltató cégeinkkel kapcsolatos ügyeiket a kaposváriak. A maszk használata itt is kötelező lesz, az épületben egyszerre 10 fő tartózkodhat. Hétfőn, szerdán és pénteken 8.30 – 14.30, csütörtökön 8.00 – 20.00 óra között lesz ügyfélfogadási idő.

Újraindul a Kortalan Torna is két szabadtéri helyszínen (Városliget, Atlétikai pálya), hetente 4 alkalommal.

Kaposvár polgármestere kihangsúlyozta: az enyhítések ellenére, továbbra is figyeljünk egymásra. A kormánydöntéssel összhangban továbbra kötelező lesz a maszk használta a buszokon, a boltokban, patikákban és továbbra is tartsuk be a megfelelő védőtávolságot.

- Ez a járvány azt mutatta meg nekünk, hogy saját egészségünkért mi magunk tehetünk a legtöbbet. Ha betartjuk a szabályokat, ha odafigyelünk magunkra és egymásra, akkor olyan eredményeket érhetünk el, mint most - zárta gondolatait Szita Károly.

Nézzék vissza a polgármester videóját teljes egészében!

Vége a veszélyhezetnek

A veszélyhelyzet végeztével több intézkedésünket is visszavonjuk. Részletek a videóban!

Címkék: korlátozás, veszélyhelyzet, szita károly, egészségügyi anyagok, koronavírus, kaposvár