Az, hogy Magyarország eddig sikeresen védekezett a koronavírus ellen az időben meghozott óvintézkedéseknek és az emberek fegyelmezettségének köszönhető - hangzott el az operítv törzs több sajtótájékoztatóján is. A veszélyhelyzet ugyan megszűnt, ám a kormány bármikor elrendelhet olyan egészségügyi válsághelyzetet, amikor a hatóságoknak azonnal járványügyi készültségre kell kapcsolni. Ezt akkor lehet kihirdetni, ha a pandémia nemzetközi alakulása ezt indokolja. A gyors központi reagálást mostantól egy úgynevezett járványügyi bevetési egység garantálja, amelynek többek között katasztrófavédelmi, honvédésgi és mentőszolgálati vezetők a tagjai. Ha a helyzet úgy kívánja, ez az egység azonnal munkához lát.

"Az ügyeleti központ vezetőjének utasítása alapján a járványügyi bevetési egység vezetője köteles a járványveszély által érintett helyszínen haladéktalanul megjelenni és ha szükséges, korlátozások bevezetéséről intézkedni. Elrendelhet látogatási tilalmat, kijárási korlátozást, javaslatot tehet az egyéni egészségügyi védőfelszerelések felhasználási rendjére, az egészségügyi személyzet átcsoportosítására, átrendelésére, kezdeményezheti a honvédség közreműködését a fertőtlenítések érdekében, valamint nagy kiterjedésű fertőzött terület esetén területzárásának kezdeményezésére." - mondta el Kiss Róbert, rendőr alezredes az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

Az opertív törzs utolsó sajtótájékoztatója (Fotó: kormany.hu/Botár Gergely)
Az operatív törzs utolsó sajtótájékoztatója után (Fotó: kormany.hu/Botár Gergely)

Az országos tisztifőorvos ugyanakkor azt kéri: a gyakori kézmosás és fertőtlenítés, valamint a kötelező, illetve ajánlott maszkviselés szabályait továbbra is mindenki tartsa be.

"A járványügyi éberség fenntartása rendkívül fontos, mert soha nem tudhatjuk, hogy hogyan alakul, hogyan terjed a vírus, hogyan változik meg a környezetünk, a környező országok és akár az egész világ járványügyi helyzete. Hiszen ne felejtsük el, pandémia van. Ez a vírus Magyarországon is itt van még, jelen van, fertőzöttek vannak még körülöttünk, úgyhogy az alapvető higiénés szabályok, amelyeket megtanultunk minden bizonnyal néhány hónap alatt változatlanul érvényben maradnak, ügyeljünk erre és tartsuk be őket!" - hívta fel a figyelmet Dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A veszélyhelyzet megszűnésével véget érnek az operatív törzs sajtótájékoztatói is. Ez a szervezet több mint száza napig működött. Ez idő alatt több mint 187 ezer hívás érkezett be a központi telefonszámra és bő 64 ezer emailt címeztek nekik.

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: veszélyhelyzet, vége, sajtótájékoztató, operatív törzs, egészségügyi anyagok