Két másik kutató mellett Dr Maász Gábor, a Balatoni Limnológiai Intézet kutatója nyerte az MTA Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági pályadíját május 19-én „Egy nyári üdülőövezet felszíni vizeiben található gyógyszermaradvány- szennyezések térbeli és időbeli változásai” című pályamunkájával.

A greenfo.hu írása szerint 134 gyógyszer hatóanyagát vizsgálták a kutatók a Balaton vizében. Ezek közül csaknem 70 molekulát azonosítottak a felmérés során.

- Vizsgáltuk a régióban jelenlevő ismert szennyező forrásokat (szennyvíztelepek), valamint igyekeztük a szezonális hatásokat is azonosítani. Széles spektrumú analízist végeztünk, ahol 134 gyógyszer hatóanyagot vizsgáltunk, amellyel egy átfogó képet kaptunk a jelenlévő szennyezések típusáról és mértékéről. Összességében a felmérés során 69 molekulát azonosítottunk legalább egy minta esetében, köztük 15-t első alkalommal vízi környezetből - nyilatkozta a greenfo.hu-nak Dr. Maász Gábor.

A Balatoni Limnológiai Intézet tudományos főmunkatársa hozzátette: a fő szennyezések a szennyvíztisztító telepekhez köthetők, azonban a turizmus általi hatás is megfigyelhető volt a turisztikai szezon során.

Dr. Maász Gábor a portálnek elmondta: a felmérések tapasztalatait és értelmezését megkezdték az illetékes hatóságokkal, szervezetekkel, ezáltal a kapott eredmények jelentősen hozzájárulhatnak az utóbbi években tapasztalt megfelelő vízminőség további fenntartásához.

Címkék: greenfo.hu, dr. maász gábor, kutatás, gyógyszer, víz, balaton, egészségügyi anyagok