Dömötör Csaba azt mondta: a koronavírus Magyarországon sokkal kevesebb emberéletet követelt más európai országokhoz képest, ez teszi most lehetővé az élet fokozatos újraindítását, és azt, hogy a munkahelyek védelmével is erőteljesebben foglalkozzon a kormány - írja az MTI az államtitkár nyilatkozata alapján.

Az idejekorán hozott döntések, a magyarok millióinak fegyelmezettsége és a szakemberek helytállása együtt hozta meg az eredményeket - jelentette ki köszönetet mondva mindenkinek, aki részt vett az összefogásban.

A csütörtöki összesítések szerint százezer főre vetítve Belgiumban 80-an, Spanyolországban 59-en, Svédországban 37-en, Magyarországon viszont csak öten hunytak el. Ez a jelentős különbség bizonyítja a magyar szakemberek munkáját, amiért elismerés jár - mondta az államtitkár.

MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

A munkahelyvédelmi intézkedésekről szólva megjegyezte: Magyarországot jó állapotban érte a járvány, az elmúlt években 12 százalékról 4 százalék alá csökkent a munkanélküliség. A kormány gazdaságvédelmi lépéseinek legfőbb célja a munkahelyek védelme, a bértámogatásokat egyre többen veszik igénybe, mint ahogy a beruházási támogatásokat is. Csak e két intézkedéssel kétszázezer munkahely megtartására vállaltak garanciát az igénylő cégek - emelte ki Dömötör Csaba.

Közölte azt is: a kormány biztosítani fogja, hogy az álláskeresési járadék lejártakor mindenki kapjon valamilyen lehetőséget vagy az államtól vagy a piacról. Várakozásaik szerint az élet újraindulásával a korábban bajba jutott szektorok is erőre kaphatnak, elég csak a turizmusra gondolni.

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: Dömötör Csaba, Magyarország, védekezés, koronavírus, egészségügyi anyagok