A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések további enyhítését jelentette be a megyékre nézve a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön. Gulyás Gergely online sajtótájékoztatón közölte, a Pest megyei koronavírus-fertőzöttségi adatok közelebb állnak a vidékiekhez, ezért Pest megyét mostantól a többi megyével tekinti egy egységnek a kormány. Gulyás Gergely jelezte azt is, hogy a Budapestet érintő korlátozások enyhítéséről hamarosan döntenek.

A miniszter a megyékre vonatkozó enyhítéseket ismertetve hangsúlyozta, az 1,5 méteres védőtávolságra és az arc eltakarására vonatkozó szabályokat fenntartják, de a vendéglátóhelyek belső zárt részében (különösen étteremben, kávézóban, cukrászdában, büfében, presszóban) a tartózkodás megengedett. Közölte, hétfőtől megnyitnak a szabad területen lévő vidéki játszóterek, parkok. A szállodák és a panziók a megyékben fogadhatnak vendégeket - mondta.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy június 2-ig biztosan nem lesz oktatás az intézményekben. Tanévvel kapcsolatos lezárási problémák akkor sem lesznek, ha nem lesz később kötelező iskolába járás.

A veszélyhelyzet végéig indokolt fenntartani az egész ország területén jelenleg érvényben lévő díjmentes parkolást – emelte ki a miniszter.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kitért az esküvőkre és lagzikra is. Ezzel kapcsolatban arról született döntés, hogy június 1-től minden megyében, kivéve Budapestet 200 főig rendezhető esküvő és lagzi a megfelelő védőtávolság betartásával.

Címkék: enyhítés, vidék, koronavírus, egészségügyi anyagok