Vidéken elsősorban a távolságtartás szabályait, az üzletekben a vásárlási idősávok betartását és a védelmi eszközök, vagyis a maszk, sál vagy kendő viselését ellenőrzik - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa online sajtótájékoztatón vasárnap.

Kiss Róbert alezredes elmondta szombaton 147 intézkedésre volt szükség, ebből 84 figyelmeztetés, 41 helyszíni bírság és 22 feljelentés volt. Rámutatott: a vendéglátóhelyek teraszain a védelmi távolság betartásáról az üzemeltetőnek kell gondoskodnia. Azt tapasztalják, hogy főleg a gyorséttermek nyitott teraszainál "verődnek össze" a fiatalok és nem fordítanak kellő figyelmet a távolságtartásra. Arra kérte őket: saját és mások épségének érdekében is tartsák be a védelmi intézkedéseket.

Külön szólt a Balaton térségéről, ahol szintén tartanak ellenőrzéseket. Somogy megyében szombaton 16 intézkedésre volt szükség, ebből 13 figyelmeztetéssel, 1 helyszíni bírsággal és 2 feljelentéssel zárult, míg Zala megyében 4 figyelmeztetést, 1 helyszíni bírságot és 4 feljelentést szabtak ki a szabályszegőkkel szemben. A védőtávolság be nem tartása mellett ezekben a megyékben jellemzőnek azt nevezte, hogy a tömegközlekedési eszközök megállóiban az emberek nem viseltek megfelelő védőeszközt.

 

Arra a kérdésre, hogy a maszk, sál, kendő viselése az üzletekben mindenkire vonatkozik-e, azt mondta: a védelmi eszközök viselése együttes felelőssége nemcsak a vevőknek, hanem az üzletekben dolgozóknak is.

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: intézekdések, operatív törzs, koronavírus, somogy megye, egészségügyi anyagok