A  járványügyi helyzet javulására való tekintettel az Emberi Erőforrások Minisztere 2020. május 4-től a kórházi ellátások fokozatos újrakezdését rendelte el. Ennek alapján a Kaposi Mór Oktató Korház és annak marcali kórházegysége is fokozatosan újraindítja szakrendeléseit bizonyos szabályok szerint.

A kórház közleményben tájékoztatott, hogy a sürgős, azonnali ellátást igénylő beavatkozások elvégzése folyamatosan történik. A fokozatos újraindítást azokkal a beavatkozásokkal kell elkezdeni, amelyek a COVID-19 fertőzés szempontjából alacsonyabb kockázatot jelent, és egyben a beteg egészségügyi állapota szempontjából sürgősebb tervezett beavatkozás. Ezt követően fokozatosan történik a tervezett beavatkozások kiterjesztése azok szélesebb körére.

A kórházban két csoportra osztják az igénybe vehető járóbeteg egységeket: a SARS-CoV-2 vírus teszt elvégzése nélkül, valamint a negatív SARS-CoV-2 vírus teszt eredménnyel igénybe vehető járóbeteg egységek. A linkekre kattintva részletes tájékoztatást kaphat mindenki a látogatható osztályokról, egységekről.

Valamennyi szakrendelés esetében a tervezett ellátás a következő szabályok betartásával történik:

  • Az ellátásra kizárólag telefonos egyeztetést követően kerülhet sor. Az eljárásrendnek megfelelően – amennyiben lehetséges – a beteg ellátását telemedicina (telefonos konzultáció) keretében kell megoldani, megfelelő dokumentáltság mellett. (pl. recept felírás, szakorvosi javaslat).
  • Amennyiben a szakorvos úgy ítéli meg, hogy a telefonos konzultáció nem elegendő, úgy személyes megjelenésre, időpontra hívja be a beteget. Óránként max. 4 beteg ellátására van lehetőség, a vizsgálatok közötti kötelező fertőtlenítés mellett.
  • A szakrendelésen történő megjelenés előtt kötelező az ún. pre-triázs igénybevétele (hőmérsékletmérés, kézfertőtlenítés és kérdőív kitöltése) a koronavírus-fertőzés gyanús esetek kiszűrése érdekében. Ezzel egyébként már március 16-a óta találkozhattak azok, akik a kórházba látogattak.

kórház

A járóbeteg-szakrendelésre érkezőknél a pre-triázs a Központi Regisztráció aulájában történik, innen irányítják tovább a betegeket a megfelelő szakrendelésre. Amennyiben a pre-triázs koronavírus-fertőzés gyanúját veti fel, abban az esetben a beteget az Akut Légúti Belépési Pont melletti egységbe irányítják a kórház munkatársai. Amíg fennáll a koronavírus-fertőzés gyanúja, a sürgősségi ellátáson kívül egyéb beavatkozás nem történik, és koronavírus-teszt elvégzése céljából a beteg háziorvosához lesz visszairányítva.

Koronavírus-teszt (PCR-teszt) elvégzését kérheti a beteg elsősorban a háziorvosától, illetve magánszolgáltató igénybevételével. Amennyiben az ellátás időbelisége ezt nem teszi lehetővé, illetve magas COVID-19 átvitel kockázatú beavatkozás elvégzése szükséges, úgy az az Intézmény mintavételi helyén történik meg.

A betegek és a kórház munkatársainak védelme érdekében a beléptetés továbbra is a Németh István fasor felőli 3 elkülönített bejáraton keresztül történik a beléptetés:

  • sürgősségi ellátásra érkezők ‒ Sürgősségi Betegellátó Centrum bejárata
    légúti panaszokkal érkezők ‒ Pszichiátriai Gondozó felőli Akut Légúti Belépési Pont
  • tervezett járóbeteg-szakellátásra érkezők ‒ Főbejárat, Központi Regisztráció.
  • A járóbeteg-szakrendelések újraindítása a marcali kórházegységben is a fent leírtakhoz hasonlóan történik.

A fekvőbeteg ellátásban, elsősorban az akut esemény utáni rehabilitáció támogatása érdekében, a rugalmas ágykapacitás tervezés elvének megfelelően a Kardiológiai Rehabilitációs Osztály egyik egysége kerül megnyitásra Mosdóson. Az Osztályon egy időben egyelőre maximum 20 beteg látható el, elsősorban a kardiológiai, neurológiai és traumatológiai betegek korai rehabilitációjának céljából.

A betegellátás koronavírus miatti átszervezésével kapcsolatosan a Kórházban működő telefonos konzultációs vonal (82/501-300 központi szám, 1611 és 1612-es melléken) továbbra is működik.

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: újraindulás, szakrendelés, koronavírus, kórház, egészségügyi anyagok