Magyarország az első csatát megnyerte a koronavírussal szemben, de a szakemberek szerint a vírus várhatóan októberben, novemberben második hullámban újra támad majd - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A vírus nem szabadult el, sikerült kialakítani a védekezés módszereit, "időt nyertünk", és sikerült felkészíteni az egészségügyet a védekezésre, így ha mostantól bármilyen okból hirtelen nagy hullámban támadna a járvány, akkor sem maradna ellátás nélkül senki - fejtette ki a kormányfő, hozzátéve: az egészségügyben most egyszerre kell járványügyi készenlétet tartani és végezni a normális gyógyítási munkát.

Orbán Viktor (Fotó: Facebook/Orbán Viktor)
Orbán Viktor (Fotó: Facebook/Orbán Viktor)

A szakemberek szerint "lesz második hullám" - egy nyári lassulás után - várhatóan október-november környékén. Ezért a védekezés következő szakaszában is fenn kell tartani az időseket védő szabályokat, és külön előírások kellenek a legfertőzöttebb Budapestre és Pest megyére, az elhunytak 80 százaléka ugyanis innen származik. Így az ország központjában a kijárási korlátozások fennmaradnak, viszont a többi helyen új, könnyebb szabályokat, védelmi intézkedéseket vezetnek be.

A következő napok legfontosabb kifejezése a szigorú menetrend és a fokozatosság - mondta, megismételve: a kormány az osztrák tapasztalatokat is figyelve jár el, de a cseh lépéseknek is vannak hasznos következtetései Magyarországra nézve.

A járvány miatti gazdasági helyzetről azt mondta, az összkép "nem lelkesítő", de mint a 2008-09-es gazdasági válság kezelésekor, most is a munkahelykérdés a legfontosabb szempont, mert ha van munka, van esély. Annyi munkahelyet fognak létrehozni - amiért személyes garanciát vállal -, amennyit a vírus megszüntet - ismételte meg.

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: második hullám, védekezés, Orbán Viktor, koronavírus, egészségügyi anyagok