Torokgyík, kanyaró, bárányhimlő, hepatitis B. Csak néhány a Magyarországon kötelező védőoltások közül. Ezeket szigorúan meghatározott életkorban kell beadatni a gyermekeknek, amit egy úgynevezett oltási naptár alapján végeznek el az orvosok.

A vakcinák beadását a koronavírus-járvány sem befolyásolja, ezért ahogy eddig is, most is folyamatosak az oltások a kaposvári gyermekrendelőkben.

Az oltóanyag-ellátás is folyamatos, az ÁNTSZ épületében például több száz vakcina van tartalékban, hiszen főleg csecsemőkorban nagyon sok olyan oltást kell a kisbabáknak beadni, amelyeket nem lehet elhalasztani.

- Csecsemőkorban a diftéria vagyis a torokgyík, illetve a szamárköhögés ellen kapnak oltást a gyerekek. Ez egy kombinált oltás, illetve egyfajta baktérium ellen kapnak védőoltást, ami súlyos lefolyású tüdőgyulladást okoz, ezt többször meg is kell ismételni ahhoz, hogy hatásosak is legyenek - tette hozzá dr. Fintics Klára, gyermekorvos.

A nem kötelező, de ajánlott védőoltásokat is zökkenőmentesen be lehet adatni, előtte azonban minden szülő egyeztessen gyermeke háziorvosával.

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: oltás, koronavírus, kaposvár, egészségügyi anyagok