A közterületi parkolás térítésmentessé tétele azt a célt szolgálja, hogy a munkába igyekvőknek vagy halaszthatatlan dolgaikat intézőknek ne kelljen igénybe venniük tömegközlekedési eszközöket - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília "reményteljes hírként" számolt be arról, hogy két koronavírussal fertőzött beteg lekerült a lélegeztetőgépről a Szent László Kórházban. A világban olyan hírek terjednek, hogy a lélegeztetőgépre helyezett betegeknél nagyon nehéz a gyógyulás, a "visszatérés" - jelezte, hozzátéve, úgy tűnik, hogy ez most itt sikerült.

Közölte azt is, hogy a kórházak mellett 522 ezer sebészeti szájmaszkot juttattak el az egészségügyi alapellátásba, s a további egyéni védőeszközök kiszállítása is folyamatos.

Müller Cecília ismételten kiemelte: az egész ország területén jelen van a koronavírus, Budapesten és Pest megyében van a nyilvántartott fertőzöttek kétharmada, ezért fontos a védelmi szabályok betartása.

Az operatív törzs arra kéri a budapestieket, hogy tartsák be a kijárási korlátozás szabályait, mert ez "közös ügyünk" a járvány lassítása érdekében - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa. Kiss Róbert hozzátette: a jó idő beköszöntével a fővárosiak egyre nagyobb számban szegik meg a kijárási korlátozás szabályait. Elmondta, szombathoz képest vasárnap a duplájára emelkedett az ezzel kapcsolatos rendőri intézkedések száma: csak vasárnap 614 esetben intézkedtek a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai, ebből 574 esetben figyelmeztették a szabályokat megszegőket, 24 helyszíni bírságot szabtak ki és 16 szabálysértési feljelentést tettek.

A rendőröknek a járvány kezelése alatt több szolgálatot kell ellátniuk, egy hétfőtől hatályos kormányrendelet részletesen szabályozza a rendvédelemben és honvédelemben dolgozók "szolgálatteljesítésére vonatkozó eltérő szabályokat" - közölte Kiss Róbert.

A parkolás ingyenessé tételével kapcsolatban hangsúlyozta: az intézkedéssel "nem a közterületekre hívják az embereket", hanem meg kívánják könnyíteni a saját gépkocsi használatát ügyintézéskor.

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: operatív törzs, sajtótájékoztató, koronavírus, egészségügyi anyagok