A tervek szerint jövő szerdán születik meg a döntés arról, hogy a kijárási korlátozás a húsvéti ünnepekre is fennmarad-e – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő úgy fogalmazott: a húsvét egy családi ünnep, amikor általában sokan utaznak a rokonaihoz, húsvét hétfőn pedig locsolni, de ez most aligha lesz lehetséges, vagy csak szigorú korlátozások között.

A kormányfő arról is beszélt, hogy egészségügyi átcsoportosítási tervet dolgozott ki a kormány.

Idén minden egészségügyi dolgozónak 500 ezer forintos pluszjuttatást biztosítanak – jelentette be Orbán Viktor a műsorban.

Az ország legfontosabb dokumentumának nevezte Orbán Viktor az úgynevezett egészségügyi átcsoportosítási tervet, amely arról szól, hogyan kell majd az erőket átcsoportosítani, amikor tömegessé válik a koronavírus-fertőzés. A törvények egészségügyi veszélyhelyzetben minden egészségügyi dolgozónak kötelezővé teszik a vezényelhetőséget, ilyenkor központilag lehet gazdálkodni velük – mondta.

A kormányfő azt is hozzátette, hogy 110 kollégiumot foglaltak le – ahol 19 820 embert tudnak elhelyezni – és 58 hotelt – ezek 5661 ember elhelyezésére alkalmasak –, továbbá szolgálatba van állítva 3543 gépjármű, és 203 770 ember étkeztetésére vannak felkészülve.

Ez egy katonai vezénylési akcióterv a tömeges járvány időszakára – mondta Orbán Viktor.

A munkahelyek megőrzéséről és újak létrehozásáról szólva a miniszterelnök közölte: kedden mutatják be a magyar gazdaságtörténet legnagyobb gazdaságélénkítési tervét.

„Úgy küzdjünk meg ezzel a válsággal, hogy ne adjunk fel a céljainkat, ne adjuk fel azt, amit elértünk, ne adjuk fel Magyarország függetlenségét (…), a munkaalapú gazdaságot és a büszke élet lehetőségét sem!” – fogalmazott.

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: egészségügyi dolgozók, kossuth rádió, kijárási korlátozás, orbán viktor, egészségügyi anyagok