A tömeges megbetegedés nehezen elkerülhető Magyarországon, de még jelenleg is a csoportos megbetegedések fázisában vagyunk - közölte kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília azt mondta: továbbra is kerülni kell a vírus átadásának lehetőségét, ezért maradjunk otthon és vigyázzunk a sérülékeny csoportokra. Még mindig a járványgörbe ellaposítása a cél, ami ugyan "időben meghosszabbítja" a járványt, azonban jobb az egészségügynek, mert nem egyszerre jelenik meg sok beteg a rendszerben. Ebben segít a lakosság fegyelmezett magatartása, a szabályok és ajánlások betartása - tette hozzá.

Pénteken 31 kórházba szállítanak ki egyéni védőeszközöket, és a rendőrök is megkapják az ilyen felszereléseiket. Kiss Róbert rendőr alezredes kiemelte, hogy a Liszt Ferenc-repülőtérre pénteken és szombaton is érkezik egy nagy szállítmány.

A kórházparancsnokok arról tettek jelentést, hogy a kijelölt kórházak sikeresen felkészültek a tömeges megbetegedések kezelésére - mondta.

Aktualizálták a vezénylési terveket, így minden kórházi dolgozót és felsőoktatási egészségügyi hallgatót vezényelni tudnak a többletmunkák ellátására.

Az operatív törzs jóváhagyta a kórházparancsnokok által előterjesztett átcsoportosítási protokollt - közölte Kiss Róbert.

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: járványgörbe, tömeges megbetegedések, koronavírus, egészségügyi anyagok