A koronavírus-járvány magyarországi halálos áldozatai valamennyien krónikus alapbetegségben szenvedtek - emelte ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília jelezte: a halálos áldozatok száma 16-ra emelkedett. Közülük a legtöbben szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedtek, de volt köztük rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedő is. A 16. áldozat immunológiai szempontból nagyon kockázatos csoportba tartozott - közölte.

A tisztifőorvos azt is bejelentette, hogy a koronavirus.gov.hu oldalon is közzétették a halálos áldozatok listáját, koruk, nemük és krónikus alapbetegségeik feltüntetésével.

Nyolcvankét kijelölt kórházba szállították a Kínából érkezett egyéni védőeszközöket - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa kedden. Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, az operatív törzsnek ebben segítségére volt a Waberer's logisztikai vállalat, és a szállítások kedden is folytatódnak.

Az egyéni védőeszközöket elsődlegesen az egészségügyi dolgozók kapják - közölte, hangsúlyozva: a kórházparancsnokok jelentése alapján az operatív törzs megállapította, hogy az egészségügyi dolgozók és a betegek részére minden egyéni védőfelszerelés teljeskörűen rendelkezésre áll.

Kiss Róbert közölte azt is, a járvánnyal összefüggésben elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban 103 büntetőeljárást rendeltek el: ebből 26 emberrel szemben rémhírterjesztés, 19-cel szemben közveszéllyel fenyegetés, 22 emberrel szemben csalás miatt indult eljárás, illetve kilenc járványügyi szabályszegéssel összefüggésben rendeltek el bűntetőeljárást. A kijárási korlátozás három napjában 943 rendőri intézkedés történt, ennek jelentős része - 822 eset - figyelmeztetéssel zárult.

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: halál, operatív törzs, koronavírus, egészségügyi anyagok