A koronavírus-járvány neheze csak most jön, amikor a csoportos megbetegedések szakaszát minden bizonnyal felváltják a tömeges megbetegedéseké - írja az MTI a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára vasárnapi nyilatkozata alapján.

Dömötör Csaba a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában elmondta, egyáltalán nem mindegy, hogy a megbetegedések számának emelkedése milyen hamar és milyen intenzitással következik be. A kormány célja, hogy lassítsa a vírus terjedését, hogy az egészségügyi rendszer ne terhelődjön túl. Ennek érdekében súlykolják a magyar lakosság számára, hogy aki csak teheti, maradjon otthon, illetve szombattól érvénybe lépett a kijárási korlátozás is, ami miatt érezhetően lelassult az élet a hétvégén.

Az államtitkár külön felhívta a figyelmet arra, hogy az időseknek a vásárlásra rendelkezésre álló idősáv nem könnyítés, hanem újabb szükséges szigorítás. Elmondta, a kormánynak továbbra is az a tiszteletteljes kérése, hogy az idősek maradjanak otthon, az élelmiszerek és gyógyszerek beszerzését családtagjaiktól, vagy az önkormányzattól kérjék, a boltokban biztosított 9 és 12 óra közötti idősávot pedig csak utolsó lehetőségként vegyék igénybe.

MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

Dömötör Csaba szerint nincs ember az országban, akinek az életét ne érintené ez a járvány, a szabályok betartása óriási türelmet igényel. Egyúttal köszönetet is mondott magyarok millióinak, akik fegyelmezettséget mutatnak ezekben a napokban, és külön kiemelte azokat, akik a hivatásukban állnak helyt és küzdenek a vírus ellen.

Dömötör Csaba beszélt arról is, a kormány minden követ megmozgat azért, hogy elegendő eszköz álljon rendelkezésre az egészségügyben. Ennek érdekében szombaton például 27 tonna felszerelés érkezett Kínából, vasárnap pedig újabb gépek érkeznek 3 millió maszkkal a fedélzeten. Ezek az eszközök elsősorban az egészségügyi dolgozók védelmét szolgálják, akik a járvány frontvonalában dolgoznak - közölte.

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: megbetegedések, államtitkár, koronavírus, egészségügyi anyagok