Megvédeni a kaposváriak egészségét és segíteni munkahelyük megtartását. Ezeket a célokat szolgálja az összes - a koronavírus miatt meghozott - városi intézkedés. Erről Szita Károly beszélt péntek reggel az M1-en, valamint szokásos rádióinterjújában. Kaposvár polgármestere úgy fogalmazott ilyen mértékű változásokkal, mint amilyeneket a járvány okoz, még senki nem találkozott. Most mindenkinek ki kellett lépnie a komfortzónájából. Ugyanakkor a város a szakemberek véleményét kikérve az első pillanattól kezdve azon van, hogy mérsékelje a vírus terjedését. Ezért zártak be a játszóterek, kulturális- és sportintézmények, a bölcsődék, az óvodák és az iskolák. Ezért is folyamatos a védőfelszerelések beszerzése: az egészségügyi dolgozókat követően, a tervek szerint a kaposváriak is maszkot fognak kapni.

Szita Károly szerint ez a rendkívüli helyzet a kaposváriak összetartását is megmutatta: pár nap alatt megszerveződött az az önkéntes hálózat, amelyik az idősek bevásárlását és gyógyszerbeszerzését segíti, illetve a közétkeztetésben részt vevőknek juttatja el a meleg ételt.

Ma már majdnem mindenki dolgozik a somogyi megyeszékhelyen, aki akar, fontos a családok biztonsága, így a munkahelyeket is meg kell védeni - fogalmazott a polgármester. A gazdaság meggyengülése sehol a világban nem kerülhető el, ám nem mindegy milyen mértékben sérülnek egyes ágazatok. A kaposvári gazdaságvédelmi akcióterv azt célt szolgálja, hogy a vállalkozásokat átsegítse ezen az időszakon.

A kormányzati intézkedéseket kiegészítve ezért döntöttek Kaposváron a többi között az önkormányzati bérleti díjak radikális csökkentéséről és a helyi adók pótlékmentes átütemezésének elehetőségéről is.

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében most a polgármester tényleg polgármester legyen és ne pártpolitikus - ezt már Szita Károly a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában mondta.

A beszélgetést alább érhetik el.

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: szita károly, rádió, interjú, egészségügyi anyagok