A kormány szombattól kijárási korlátozást vezet be Magyarország egész területére, az emberek a lakóhelyüket két héten keresztül csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatják el.

Az Országos Vérellátó Szolgálat azonban pénteken az MTI-vel közölte, hogy a véradás, plazmaadás azon alapos okok közé tartozik, amelyek esetében elhagyható a lakhely, és felkereshető a legközelebbi véradási, illetve plazmaadási helyszín.

Az OVSZ tudatta azt is, hogy a véradók és a véradásban dolgozók egészségének védelme érdekében a véradás helyszínére történő belépés előtt biztosítják és elvárják a kézfertőtlenítést, a véradási helyszínen pedig korlátozzák a helyiségben tartózkodó véradók számát. Továbbá biztosítják az egyes véradók között a 1,5 méteres távolságot, a kockázatot jelentő egészségügyi dolgozókat pedig távol tartják a véradóeseményektől. Ezek a biztonsági intézkedések érvényesek a plazmagyűjtő állomásokon is.

véradás

Az OVSZ ezen intézkedéseken felül szigorított a véradási feltételeken is. Többek között azt kérik, ne jelentkezzen véradásra, és ne lépjen be a véradás területére az, aki az elmúlt egy hónapban külföldön járt, kimutatták nála a koronavírust, vagy valószínűsítetten vagy igazoltan koronavírussal fertőzött személlyel került szoros kapcsolatba. A vérellátó szolgálat azt kéri, azok se menjenek vért adni, akiknek hirtelen megjelenő betegsége volt, például magas, 37,5 Celsius-foknál magasabb láz, izomfájdalom, köhögés,

"Elkötelezett véradóinknak köszönhetően a vérkészlet stabil, a kórházak vérellátása folyamatos, a plazmaadással pedig a gyógyszeralapanyag utánpótlás biztosított" - szögezték le, megköszönve a véradóknak, hogy a jelenlegi helyzetben is számíthatnak rájuk.

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: kijárási korlátozás, véradás, koronavírus, egészségügyi anyagok