Határérték felett tartalmaz káros anyagot a Tesco által forgalmazott, saját márkás kakaóporok egyike - olvasható a jogsértések listájában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján.

A kifogásolt termék a tájékoztatás szerint a Tesco Zsírszegény kakaópor 10-12 százalék kakaóvaj tartalommal, 200 grammos kiszerelésben. Minőségmegőrzési ideje 09.09.2022., tételazonosítója L:0322. A Nébih szerint túl magas az áru PAH-tartalma, vagyis túl sok policiklusos aromás szénhidrogént tartalmaz. A környezetben mindenütt találhatók ilyen anyagok, és az emberi szervezetbe is elkerülhetetlenül bejutnak, fogyasztásukat azonban a lehető legalacsonyabb szinten kell tartani - olvasható a hatóság korábbi tájékoztatásaiban. A PAH-ok között előfordul rákkeltő vegyület, míg mások az immunrendszert károsíthatják határérték felett - írták.

A veszélyesnek talált kakaóporban a rákkeltő benzo(a)pirén mennyisége önmagában, és a lehetséges rákkeltőként nyilvántartott benz(a)ntracénnel, benzo(b)fluoranténnel és krizénnel együtt is meghaladta a felső határértékeket - közölte a Nébih.

Címkék: kakaó, tesco, nébih, egészségügyi anyagok