A 3 hónapos Dórit épp kedd délután vitte édesanyja kötelező védőoltásra. Azt mondja: a kötelezőkön kívül az ajánlott védőoltások többségét is beadatják majd kislányuknak, hiszen rengeteg veszélytől óvhatják így meg a jövőben.

- Megbeszélgettük ezt a gyerekorvossal és védőnővel is, több szakembernek is kikértük a véleményét, és arra jutottunk, hogy a legtöbb védőoltást inkább beadatjuk - tette hozzá Hivatalné Jóbi Zsanett.

Kaposváron az év elején jelentették be, hogy az önkormányzat támogatja a B típusú agyhártyagyulladás elleni védőoltást. Az összesen mintegy 90 ezer forintba kerülő oltóanyag megvásárlásához 10 millió forintot különítettek el.

A meningococcus B nevű baktérium okozta súlyos, rendkívül gyors lefolyású megbetegedés Magyarországon évente átlagosan 60-70 esetben fordul elő. A betegség leggyakrabban a csecsemőket támadja meg, de a kamaszok is a fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak.

A B típusú agyhártyagyulladás elleni védőoltást az Európai Unióban 2013-ban törzskönyvezték, és ma már több országban nem az ajánlott, hanem a kötelező védőoltások jegyzékében szerepel. A védőnők szerint, legjobb ha minél előbb megkapja a gyermek az oltást.

- Fontos, hogy minél hamarabb kialakuljon a védettség. Két hónaposan kapják az első oltást, illetve 2 éven felülieknek,  fiatalkorúaknak és fiatal felnőtteken is javasolják, nekik 2 oltás elegendő - nyilatkozta az általunk megkérdezett védőnő, Bödő Eszter.

Az oltóanyag beadásáról és annak támogatásáról a házi gyermekorvosoknál, a védőnőknél és az önkormányzat szociális irodáján lehet érdeklődni.

Címkék: agyhártyagyulladás, védőoltás, támogatás, egészségügyi anyagok