1921-ben egy kanadai orvos felfedezte az inzulint, onnantól kezdve pedig már nem halálos, hanem stabilizálható a cukorbetegség a világon. A felfedezéshez fűződő Diabétesz világnapján ma egészségügyi előadást tartottak Kaposváron az érintett betegeknek.

Magyarországon mintegy nyolcszázezer cukorbeteg él, ők szigorú szabályok szerint alakítják mindennapjaikat. Az orvostudomány fejlődésével egyre több olyan terápia van már, ami az ő életvitelüket könnyíti meg. Most például arról is hallhattak előadást, milyen cipőt érdemes hordaniuk.

"Enyhe cukorbetegség esetén egy kényelmes, konfekciós cipő megfelelő, aminek kellően széles az orrésze, a leghosszabb ujjtól körülbelül olyan 1-1,5 centiméter távolságra legyen a cipőnek a vége. Lehetőség szerint ne legyen varrás azokon a részeken, ahol valamilyen deformitás van, illetve az enyhefokú deformitások esetén, akkor kell, ortopéd sebészhez kell menni és azokat lehet korrigálni." - tudtuk meg Dr. Koós Zoltántól, a Kaposi Mór Oktató Kórház Ortopédiai Osztályának főorvosától.

cukorbeteg előadás

Az eseményen Szita Károly mondtott köszöntőt. Beszédében kifejtette: Kaposvár egyik legnagyobb célkitűzése, hogy a legegészségesebb város legyen 2030-ig, ebbe pedig a betegségmegelőzés óriási szerepet játszik. Éppen ezért építették a sportllétesítményeket, hoztak létre bárki számára elérhető ingyenes kondiparkokat, vezették be a Kortalan Tornát, vagy éppen ingyenes szűréseket biztosítanak a kórházban.

"Mind annak a célnak az érdekében tettük ezt, hogy hozzá tudjunk járulni ahhoz, hogy ha feltesszük megunknak a kérdést, hogy vajon megteszek-e mindent a saját egészségemért, és ha erre megadjuk a megfelelő választ, akkor lehetőségünk is legyen arra, hogy élni tudjunk mindazzal amire szükségünk lesz." - tette hozzá a polgármester.

A vércukorszintet egyébként félévente érdemes mérni, hiszen manapság már minden családban van legalább egy ember, akit érintett a betegségben.

Címkék: cukorbeteg, előadás, konferencia, Kaposvár, egészségügyi anyagok