Az idén is megrendezte hagyományos, a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja alkalmából szervezett közös véradását a katasztrófavédelem és a Magyar Vöröskereszt. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai közül negyvenen segíttettek vérükkel ebben az évben.

A világnap alkalmából szervezett véradás többéves múltra tekint vissza a katasztrófavédelemnél. Szerdán Somogy megyében három helyszínen: Kaposváron, Nagyatádon és Siófokon adhatták vérüket a katasztrófavédelem munkatársai a kialakított gyűjtőpontokon.

A jelentkezők átestek egy rövid vérvizsgálaton, majd egy kérdőívet töltöttek ki, amelyben betegségekre, szokásokra vonatkozó kérdések szerepeltek. Aki megfelelt a szűrésen, attól négy és fél deci vért vettek le, ez a mennyiség egy átlagos, normálállapotban lévő felnőtt szervezet számára nem jelent különösebb megterhelést.

A jeles napon összesen 41 kolléga jelent meg Somogy megyében a véradó pontokon, közülük végül negyvenen ténylegesen adhattak is vért, segítségükkel 18 liter vér gyűlt össze.

A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapját az Egyesült Nemzetek Szervezete 1989-ben jelölte ki, akkor október második szerdájára tették, a későbbiekben aztán október tizenharmadikát nevezték ki világnapnak. Ez a nap a természeti katasztrófák áldozatairól történő megemlékezés mellett arról is szól, hogyan lehetséges világszerte a társadalom katasztrófáknak való kitettségét csökkenteni, valamint milyen fontos kézben tartani az emberiségre leselkedő veszélyeket.

Az ENSZ minden évben valamilyen deklarált célt is kitűz. A világnap idei témája illeszkedik a 2016-ban elindított, a katasztrófakockázatok csökkentését célzó Sendai Seven kampányba. 2019-ben a Sendai Keretrendszer hét célkitűzése közül a negyedik áll a középpontban: eszerint 2030-ig jelentősen csökkenteni kell azokat a károkat, amelyeket a természeti katasztrófák okoznak a kritikus infrastruktúrákban, az alapvető szolgáltatásokban, különös tekintettel az egészségügyi, oktatási rendszerre, emellett növelni kell ezen rendszerek rugalmasságát, alkalmazkodóképességét is. Az ENSZ főtitkárának idei üzenete szerint minden olyan dollárral, amelyet arra áldoznak, hogy az infrastruktúrákat képessé tegyék a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra hat dollár takarítható meg. A klímarugalmasságba történő befektetés tehát munkahelyeket teremt és hosszú távon megtakarításokhoz vezethet.

Címkék: világnap, karitatív, Vöröskereszt, segít, véradás, tűzoltó, katasztrófavédelem, egészségügyi anyagok, Somogy