Három típussal bővült a megbízható szén-monoxid-érzékelők listája a nem sokkal a fűtési szezon kezdete előtt lezárult ellenőrzéssorozat eredményeképpen. A termékek esetében piacfelügyeleti jogkört gyakorló katasztrófavédelem független bevizsgálási eljárás során nyilvánította alkalmasnak az érzékelőket.

Szigorú és többlépcsős procedúrán kellett átesniük azoknak a szén-monoxid-érzékelőknek, amelyeket a katasztrófavédelem alkalmasnak talál a rendeltetésszerű működésre. Típusonként három termék esetében bonyolította le a szervezet idén az eljárást. A bevizsgálást egy, a Nemzeti Akkreditációs Hivatalnál regisztrált, független laboratórium végezte. A műszereket szén-monoxid-terhelés alá vetették, a különböző erősségű koncentrátumok közelében az érzékelőknek a szén-monoxid mennyiségének megfelelő jelzést kellett leadniuk.

Az eljárás minden esetben európai szabvány szerint történik, ami azt jelenti, hogy a tagállamok mindegyikében ugyanígy folynak a tesztelések. Amelyik érzékelő hazai vizsgálata azt bizonyítja, hogy az adott termék megfelelően működik, biztosak lehetünk benne, hogy az a berendezés az Európai Unió területén mindenütt elfogadott. A tesztelés eredményéről a forgalmazók tájékoztatást kapnak, amennyiben azzal nem értenek egyet, újabb eljárást kezdeményezhetnek. Erre azonban a katasztrófavédelem gyakorlata során még nem volt példa.

Amennyiben a termék megbukik a vizsgálaton, úgy az azt forgalmazó cég pénzbírsággal sújtható, de a termék piacról történő kitiltása is megtörténhet. Ilyenre egyébként kevesebb, mint tíz alkalommal volt szükség ezidáig, szén-monoxid-érzékelők esetében pedig egyszer sem.

A legutóbb bevizsgált készülékek megfeleltek az elvárásoknak és előírásoknak, így felkerülhettek az ajánlott termékek listájára.

A szén-monoxid-érzékelőkről ide kattintva tájékozódhat.

Címkék: érzékelő, szén-monoxid, lista, egészségügyi anyagok