67-es 190819-191020 hirdetés
2019.10.14 - Hétfő
Helén
10ºC / 24ºC
Tiszta égbolt
ÉLŐBEN A LEGNAGYOBB RANGADÓK!
Sportközvetítések a Kapos.hu-n!

38 féle ketchup, 25 féle eljárás Szerző: MTI | 2019. Szeptember 17. - Kedd 12:05 | Címkék: ketchup, NÉBIH, jelölés, egészségügyi anyagok

A hatóság elsősorban jelölési hiányosságokat talált a vizsgált termékeknél.

Kisebb-nagyobb jelölési hiányosságokat talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a ketchupok ellenőrzésekor, a termékek élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból megfeleltek a teszteken - közölte a Nébih kedden az MTI-vel.

A hivatal szakemberei 38 ketchupöt ellenőriztek, amelyek közül 19 tartósítószerrel, 19 pedig tartósítószer felhasználása nélkül készült. A termékeknél 25 esetben hatósági eljárás indult: kisebb jelölési hibák miatt az élelmiszer-vállalkozókat figyelmeztették, míg a súlyosabb jelölési hibák miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki, összesen mintegy 300 ezer forintot.

A termékcímkéken található jelölések között előfordult, hogy adalékanyag-mentesként jelöltek egy terméket, amely valójában többféle adalékanyagot is tartalmazott, de akadtak hibák a "light" és a tápértékjelölésben feltüntetett cukor mennyiségének jelölésével is - közölte a Nébih.

A Nébih megállapítása szerint a termék összetevői között feltüntetett sűrített paradicsom mennyiségét többféleképpen jelölik, legtöbb esetben csak a sűrített paradicsom százalékos arányának megadásával, amelynek nem ismert a szárazanyag-tartalma, emiatt azonban a fogyasztók számára nem derül ki egyértelműen a termék valódi paradicsomtartalma. Ezt a helytelen jelölési gyakorlatot a hatóság 20 terméknél tárta fel.

A hivatal előírta a gyártók és a forgalmazók számára az átlagos paradicsomtartalom megadását - 100 gramm ketchup hány gramm paradicsom felhasználásával készült -, továbbá a felelős élelmiszer-vállalkozókat kötelezte a határidőket is tartalmazó intézkedési terv elkészítésére - áll a közleményben.

Vissza az előző oldalra

Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
A böngészés folytatásával jóváhagyja a sütik használatát. Bővebb információ

Bezárás