Szeptember nemcsak az iskolakezdés időszaka, hanem a különóráké, a szakköröké és az edzéseké. A délutáni foglalkozásokkal azonban csínján kell bánniuk a szülőknek, hiszen minden gyerek más és más terhelést képes elviselni. Ezért, amikor különórát választanak gyermeküknek, mindenképpen vegyék figyelembe az életkori és az egyéni sajátosságukat is.

- A legfontosabb, hogy a saját gyerekéhez illeszkedő tevékenységet válassza a szülő, és nemcsak a tevékenységek kiválasztásában fontos ez hanem a gyerekek leterheltségének a határában is ismerni kell a gyerekét, hiszen vannak olyan kisiskolások, akiknél egy versenyszerű edzősport is belefér az energiaszintjébe, illetve nem fárad el tőle hanem feltölti, viszont van olyan gyerek akinek a heti egy sportfoglalkozás is megterhelő, fizikailag és lelkileg is - tette hozzá Szigeti Mónika, a Somogy Megyei Pedagógiai Szakszolgálat pszichológusa.

Ugyanez igaz az iskolai megterhelésre is. A gyerekek az iskolában sokszor nehezen tudnak figyelni az órán, nem tudnak összpontosítani az adott tantárgyra, vagy megoldandó feladatra. Ez már alapból egy nyomást helyez rájuk. Itt is fontos, hogy a szülők reális elvárásokkal küldjék őket iskolába.

- Ha a gyerek ötöst akar, akkor hajtson érte, ha megelégszik a négyessel, hiszen az is egy remek jegy és nagyon komoly tudás kell mögé akkor elégedjünk meg azzal, mert mindig azt szoktuk mondani, hogy sokkal jobb egy mosolygós négyes, mint egy kínkeserves ötös -tette hozzá Kárpáti Anikó, a Vadvirág Alapítvány szakmai igazgatója.

A szakemberek továbbá azt is elmondták: manapság már egyáltalán nem furcsa, ha a gyerekeknek az a pihenés, ha iskola után alszanak 1-2 órát, vagy csak kifekszenek a kertbe. Nem szabad túl sok mindent rájuk erőltetni, hiszen az akár a későbbi iskolai teljesítményüket is negatívan befolyásolhatja.

Címkék: különóra, pszichológus, iskola, egészségügyi anyagok