Méteres nagyságú parlagfűvel is találkozhat az ember a város határában. Bár a májusi hideg miatt idén később virágzott a gyomnövény, mostanra mégis utolérte magát a növekedésben.

"Bírja a rossz időt, a szárazságot, ha későn csírázik, akkor utol fogja érni magát. A milliárdos pollen, amit a szél szállít és nem beszélve arról, hogy hatalmas gyommagtömeget tud produkálni, ami évtizedekik biztosítja magának a fennmaradását." - mondta el Tóth István, növényvédelmi szakmérnök.

A városi építkezéseknél a föld felforgatása miatt is kihajthat a parlagfű, ám ezt a városgondnokság nem engedi. Ha megjelenik a gyomnövény, azonnal és folyamatosan irtani kezdik.

parlagfű

"Próbálunk odafigyelni minden egyes helyszínen hogyha megjelenik a parlagfű, és olyankor azonnal intézkedünk, de mindenképpen megköszönjük a lakosságnak is a jelzéseit amennyiben hozzánk, a városgondnoksághoz, vagy a közterületfelügyelethez tudják jelezni hogy hol észlelnek parlagfüvet. Ebben az esetben, amennyiben önkormányzati tulajdonú a terület akkor mi azonnal intézkedünk, amennyiben magántulajdonról van szó akkor a közterületfelügyelet tud intézkedni." - tájékoztatott Herczeg Attila, a Kaposvári Városgondnokság vezetője.

A közterület felügyelők városszerte folyamatosan razziáznak. Ha kell figyelmeztetnek, ha kell bírságolnak. A törvény szerint ugyanis a földhasználó, illetve a tulajdonos kötelessége a terület gyommentes állapotának a fenntartása.

parlagfű

"2019-ben több mint négyszáz eljárást indítottunk ingatlan gyommentesítésével kapcsolatban, gyommentesítés elmulasztásával kapcsolatos esetekben és jogsértések esetében." - árulta el Kis Szabolcs, a Kaposvári Közterület-felügyelet vezetője.

A bírság összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. A büntetés mértékét a fertőzött terület nagysága határozza meg, valamint az, hogy mennyi parlagfű van az adott területen. A 06 80 200 427-es telefonszámon pedig az egyedülálló idősek segítséget is kérhetnek területük lekaszálásában.

Címkék: pollen, parlagfű, bírság, razzia, egészségügyi anyagok