Több ezer fiatal szórakozik nyaranta valamelyik nyári fesztiválon. Sokan egész évben ezekre az alkalmakra várnak és bizony sokan nem tudják, hol a határ. A nagyobb rendezvényeken visszatérő problémaként szokás emlegetni a különböző kábítószereket, de legalább ekkora gondot okoz az alkohol is. Szakértők szerint ezekre a veszélyekre leginkább a szülőknek kell felkészíteniük a fiatalokat.

- A szülők nyugodtan merjék elengedni a gyereket. A kérdés inkább az, hogy került-e elég dolog a gyerek puttonyába? És most nem azt értem, hogy vigyél magaddal fiam papírzsebkendőt.Nem. Olyan dolgokkal megtöltöttük-e az elmúlt években a puttonyát, hogy tudjon jó döntéseket hozni, hogy elegendő legyen neki két fröccsöt meginni, vagy két sört, töményet azt egyáltalán ne igyon, mert az ilyenkor nagyon-nagyon gyilkos és tényleg ne legyen harmadik és ne fogadja el azt a tablettát, azt a csíkot, hiába mondja azt a haver - tette hozzá dr. Zacher Gábor, toxikológus.

null

Szintén a fesztiválok velejárói az egy nyári szerelmek, a pszichológusok szerint ez jól is van így, hozsen egy hús-vér kapcsolat sokkal egészégesebb, mint egy virtuális románc.

- Egy nyaralásnak is vannak velejárói, de azt gondolom, hogy azért nyaralni is szeretünk és a fiatalok számára nagyon fontos az, hogy tudjanak élőben is ismerkedni és ne csak belegabalyodjanak az internet hálójába és csak a digitális világ létezzen a számukra - mondta dr. Hevesi Krisztina, szexuálpszichológus.

Az orvosok emellett a rendezvények utáni, úgynevezett fesztivál betegségre is felhíják a fiatalság figyelmét. A kimerültség, a rengeteg por és a hideg frissítők okozta megfázás ugyanis valódi probléma, ezért nem árt egy néhány napos pihenőt beiktatni a bulizás után.

Címkék: veszélyek, zene, nyár, fesztivál, balaton, egészségügyi anyagok