A WHO 2010 után másodszor is figyelmeztetést adott ki az internetes felületeken forgalmazott MMS elnevezésű szerrel kapcsolatban. A termék maga nátrium-klorit (NaClO2) 28%-os oldat, amelyet általában aktiváló folyadékkal – legtöbb esetben citromsavval, de sósavval, lime- vagy citromlével, illetve ecettel – együtt is forgalmaznak.

A terméket árusítók állítása szerint az MMS és az aktiváló folyadék együttesen klór-dioxidot (ClO2) alkot, amelynek számos, tudományosan nem igazolt gyógyító hatást tulajdonítanak.

null

A weboldalak leginkább szájon át történő alkalmazást javasolnak különféle módokon, de van, ahol beöntést, fülön vagy bőrön keresztül történő használatot írnak elő.

Az MMS cseppek fogyasztása torokfájást, hányást, tartós hányást, hasmenést, hasi görcsöt, dehidratációt, súlyosabb esetben methemoglobinémiát, hemolízist és veseelégtelenséget okozhat. A termék használata fokozott egészségügyi, forgalomba hozatala pedig közegészségügyi veszélyt hordoz.

Egy MMS2 névre hallgató termék árusításáról is tudomása van a WHO-nak, ezek kalcium-hipoklorit port tartalmazó kapszulák. A WHO-nak egyelőre nincs információja MMS2-vel kapcsolatos megbetegedésekről.

A WHO legalább 18 ország esetében tud káros hatásokról (köztük súlyos, illetve halálos kimenetelűről is) a szer felhasználásával kapcsolatosan. Hazánk egyelőre nincs ezen országok között, de a szer Magyarországon is elérhető. Az országos tisztifőorvos azt ajánlja, hogy egészségük védelme érdekében, tartózkodjanak ezen ártalmas szer használatától!

Címkék: mms, csepp, internet, figyelmeztetés, egészségügyi anyagok