Asztort, a nyolcéves golden retrivert egy furcsa szemelváltozás miatt látta nemrégiben egy állatgyógyász. Akkor még senki sem sejtette, hogy a betegség hátterében egészen más állhat, méghozzá a szívférgesség - mondta el kérdésünkre Asztor gazdája, Kotnyek Hajnalka: "másfél hónapja fehér foltot láttunk Asztor mindkét szemén. Előbb egy közeli állatorvoshoz mentünk, aki szemfestéssel megvizsgálta. Akkor derült ki, hogy ez nem felületi sérülés, hanem egészen más gond lehet ...

A szívférgesség néhány csepp vérből, két teszt segítségével már kimutatható. Ez a kór, a tapasztalatok szerint az egész országban egyre gyakoribb. Dr. Gippert Róbert, állatorvos azt mondja, ők az utóbbi negyed évben tíz esetben diagnosztizálták ezt, a szúnyogok által terjesztett parazitát, amely eddig főként a mediterrán országokban volt jelen: "Amikor még korai stádiumban megfogjuk a kórt, akkor még van kezelési lehetőség egy viszonylag drága protokollal, de még menthető az állat. Mindenképpen a védekezésen van a hangsúly! Ezért is végezzük ezeket a szűréseket. Ha negatív, akkor el tudunk kezdeni tavasztól őszig egy olyan tablettás vagy cseppentős kúrát, amellyel 100 százalékos védettséget tudunk adni az állatnak."

Amikor azonban már klinikai tünetek is jelentkeznek, már nem nagyon lehet segíteni. Ilyenkor ugyanis légzési nehézség és keringési rendellenesség is felléphet.

Ez a féreg egyébként sokáig a tüdőben élősködik és csak utána támadja meg a szívet. Emberben nem fejlődnek ezek a paraziták.

Címkék: szívférgesség, parazita, gazdi, gyógyít, állatorvos, kezelés, betegség, gazda, kutya, egészségügyi anyagok