Kezdjük az egész picikkel: már egy néhány hónapos gyerek figyelmét is felkeltik a villódzó fények, az izgalmas színek, képek az okostelefonon, tableten. Szülőként könnyű abba belecsúszni, hogy odaadjuk a kisgyerek kezébe a telefont, hiszen ezzel könnyű őt lekötni. Látszólag nagy veszélybe nem sodorja magát, és egyedül is „elvan” vele. Ezzel nincs is nagy gond addig, míg a gyerek nem ül akár 2-3 évesen is több órán keresztül okostelefonnal a kezében vagy a tévé előtt. Több vizsgálat kimutatta, hogy behozhatatlan hátrányt szereznek ezek a gyerekek, hiszen bizonyos idegpályák fejlődéséhez elengedhetetlen a mozgás: futkározás, fára, mászókára mászás, stb. Ez a típusú mozgás a telefonnal a kézben kimarad. Másrészt, a későbbi függőség kialakulásának is jól meg lehet ezzel ágyazni.

okostelefon

A függőség szót sokszor halljuk az okostelefonozással kapcsolatban. Ez bármilyen korban kialakulhat, felnőtteknél is. Többször dolgoztam már olyan kamaszokkal, akik szülői felhívásra, vagy akár saját maguk döbbentek rá, hogy függői az okostelefonos alkalmazásoknak, a közösségi médiás felületeknek. Kevesebbet beszélgetnek a családtagjaikkal, nincs már kedvük kimozdulni, a barátaikkal találkozni. Nagyon sok értékes időt elvesz az ezeken a felületeken való céltalan „lógás”, és most nem arról van szó, hogy pár perc alatt végiglapozom a hírfolyamot vagy írok egy üzenetet a barátomnak. Érdemes megnézni például a facebookon a saját beállításoknál, hogy adott napon mennyi időt töltünk ezen a felületen, hiszen a felület regisztrálja ezt is. Megdöbbentő és elrettentő lehet ez az adat.

Az ijedt kamaszok, és a szüleik is joggal félnek attól, hogy milyen hatással van az okostelefon használat a szociális kapcsolataikra. Azt rég tudjuk, hogy másfajta kommunikációs felület ez, mint a személyesen folytatott beszélgetés, hiszen másként értelmezhetjük a leírtakat. Szomorú látni, mikor fiatalok nem egymással beszélgetnek, hanem a telefonjaikat nyomogatják. De legyünk őszinték magunkkal, ez felnőttekkel is előfordul. Értékes időtöltést, beszélgetéseket veszíthetünk a túlzott okostelefon használattal.

okostelefon

Érdemes tehát szülőként is, felnőttként is figyelni az okostelefon használatára. Az ezzel töltött időt pedig megpróbálni minimalizálni, a valódi időtöltésekre, beszélgetésekre helyezni a hangsúlyt. Azt is érdemes észben tartani, hogy felnőttként minták vagyunk a gyerekek számára. Gyerekként ők nem tudnak saját maguknak gátat szabni az okoseszközök használatában. Ezt nekünk, felnőtteknek kell megtennünk. Másrészt, nem hiteles, ha mi a telefonunkat nyomogatjuk vacsora közben, tőlük pedig elvárjuk, hogy ne tegyék ezt.

A szerzőről

Heim Judit vagyok. 2012-ben, Budapesten kezdtem pszichológusként dolgozni. Négy évig voltam főállásban iskolapszichológus, ahol 7 és 18 év között mindenféle korú, és problémájú gyerekkel, illetve az ő szüleikkel foglalkoztam. Mellette, magánrendelésben inkább felnőttekkel dolgoztam. Fontosnak tartom a személyes fejlődést, így magam is jártam egyéni és csoportos önismeretre, illetve szakmailag is folyamatosan képzem magam. Meghatározónak tartom a családterápiás képzésemet, melynek szemléletét az egyéni konzultációk során is alkalmazom. Kaposvári magánrendelésemen szeretettel várom a hozzám fordulókat.

További részletek: www.heimjudit.hu

Címkék: pszichológia, előny, okostelefon, egészségügyi anyagok, veszély