67_fejléc hirdetés
2019.07.17 - Szerda
Endre, Elek
14ºC / 28ºC
Napos

Újra itt a medvehagymaszezon Szerző: Miklai Mercédesz | 2019. Március 05. - Kedd 10:51 | Címkék: érrendszer, Szív, medvehagyma, gasztronómia, egészségügyi anyagok

Pár év alatt szinte a feledésből, az ismeretlenségből kapaszkodott fel ez a növény, mára a tavasz első hírnöke és a gasztronómia új sztárja. Bemutatjuk!

Nevét, népi hiedelmek szerint azért kapta, mert a tavasszal ébredő medvék félálomban medvehagyma után tapogatóznak, hogy a hosszú pihenés után a zöld levelek segítsenek megtisztítani szervezetüket, és felkészíteni azt a tavaszra. Ez a hiedelem tulajdonképpen igaz is, hiszen a barna medvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák, ahogy a vaddisznók is.

Igazi immunerősítő bomba, tele van c-vitaminnal. A növény fogyasztása fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését, ugyanakkor csökkenti a vérnyomást és a vérzsírt is. A medvehagyma rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkentésének, így számos szív-érrendszeri megbetegedés megelőzésének természetes gyógymódja.

A medvehagymát akár mi magunk is begyűjthetjük. Bár egyértelműen a Mecsek a magyar medvehagyma-központ, sok más helyen is lehet találni. Például a Zselicben. Nem lehet azonban elégszer hangsúlyozni, hogy a gyűjtési magánakciók során bizony nagyon meg kell nézni, mit szedünk, a növény ugyanis kellő odafigyelés híján összekeverhető a gyöngyvirággal, ami viszont mérgező. Arra is fontos figyelni, hogy hol szedjük őket. Védett területen kizárólag csak akkor lehet medvehagymát szedni, ha azt a természetvédelmi hatóság, majd az erdészet is engedélyezte.

Fogyasztható nyersen, főzve, sütve, akár egy komplett napi menüt is összeállíthatunk medvehagyma ihlette ételekből. Nagyon jó fűszere a különféle krémeknek. Tésztaételeket, főzelékeket is feldobhatunk egy kis medvehagymával, de tehetjük húsok olajos pácába is sőt, fasírtok masszájába, húsok töltelékébe is az aprított medvehagymát. Bátran belesüthetjük kedvenc kenyér- vagy kiflireceptünkbe, és nagyon finom a medvehagymás pogácsa is.

Vissza az előző oldalra

Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
A böngészés folytatásával jóváhagyja a sütik használatát. Bővebb információ

Bezárás