"Ami a kórházat illeti, nekünk a hematológia egy alapkérdés, stratégiai egységünk, stratégiai tevékenységünk" - mondta a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója. Dr. Moizs Mariann köszöntőjében hozzátette: a kaposvári intézmény hematológiai osztályának területi ellátási kötelezettsége a Dunántúlon majdnem egymillió embert érint.

A konferencia elnöke pedig a többi között az ilyen fórumok szakmai továbbképzésben betöltött szerepéről beszélt, valamint arról, hogy a résztvevők egységesíteni szeretnék a hematológia diagnosztikai eljárásait.

"A konferencia legfőbb célja az lenne, hogy valamiféle megállapodás, konszenzus alakuljon ki, hogy minden magyar ember betegsége során ugyanazt a diagnosztikus lehetőséget megkapja. Ne legyen különbség, hogy valaki öt kilométerre lakik egy fontos centrumtól, mondjuk a fővárostól, vagy valaki Somogy megye déli kis falvaiban lakik, hogy ha az a betegsége, akkor ugyanazt a diagnózist kapja!" - foglalta össze Prof. Dr. Egyed Miklós.

A vérképző- és nyirokszervek valamint a csontvelő betegségeivel foglalkozó orvosok fórumán egy olyan új kutatásról is szó esett, ami az eddigieknél fájdalommentesebbé és gyorsabbá tenné a daganatos betegségek kimutatását.

"Ennek az a nagy előnye, hogy nem kell szöveti biopsziát, nyirokcsomó biopsziát csinálni, hanem az az új koncepciónak a lényege, hogy a vérplazmából ki lehet mutatni ezket a daganatos mutációkat" - árulta el a Semmelweis Egyetem I. Sz. Patológiai Intézet PhD hallgatója, Dr. Nagy Ákos.

Az V. Molekuláris Hematológia Konferenciára egyébként több mint 200 regisztrált résztvevő érkezett Kaposvárra.

Címkék: hematológia, konferencia, egészségügyi anyagok, kaposvár