A mogyoró pollenjei már most jelentős mértékben vannak jelen a levegőben. Csakúgy mint az éger, a ciprus és a tiszafafélék. Sok helyen ehhez jön még a környezeti terhelés. Kaposváron azonban a szmog nem jellemző. Így egyelőre csak a pollenekkel és az influenza vírussal kell megküzdeni - mondja a tüdőgyógyász.

- Most az a szituáció van, hogy a közérdeklődés előterében van az infuenza, és ha náthás a beteg, nehéz eldönteni, hogy ki melyikben szenved. Az influenza magas lázzal is jár, de nem mindjárt az elején. Ezért érdemes szakorvost felkeresni - tette hozzá Berta Gyula, tüdőgyógyász főorvos.

Az immunrendszer megfelelő működése elengedhetetlen a megelőzés szempontjából. Ezért is javasolja az életmód tanácsadó, hogy először a bélrendszerünket tegyük rendbe.

- Az, hogy kinek milyen a bélflórája nagyon meghatározó. Általunk befolyásolható probiotikumokkal, táplálék kiegészítőkkel. A lényeg, hogy a bélrendszer körül az immunrendszer 70 százalék található. Ha ott nincs rendben valami, akkor az immunrendszerünket is gyengíteni fogjuk - mondta Heszberger Edina.

A dietetikus hozzátette: ezen kívül a rendszeres testmozgással és a megfelelő folyadékbevitellel tovább javítható az immunrendszer állapota. Valamint a C és D vitaminok tovább segíthetik az immunitás javítását.

Címkék: allergia, február, influenza, egészségügyi anyagok