Csaknem másfél milliárd forintos keretösszeggel hirdetett pályázatot az Állami Egészségügyi Ellátó Központ az egészségügyi felsőoktatási alapképzésben részt vevő, nappali és levelező munkarendben tanuló hallgatóknak - írja az MTI.

A támogatásról szóló budapesti sajtótájékoztatón Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára azt mondta, kedd reggel nyílt meg a jelentkezési lehetőség, és azok a hallgatók nyújthatják be az igényüket, akik legalább az első félévüket sikeresen befejezték. Ők nyertes pályázat esetén visszamenőleg a teljes tanévre megkapják az ösztöndíjat, összesen 640 ezer forintot.

kórház vizsgálat orvos

Az elbírálás során előnyt élveznek majd az ápolónak, mentőtisztnek, védőnőnek tanulók, mivel ezek hiányszakmák, de a többi egészségtudományi területről, mint ugyanúgy lehet pályázni.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint az ösztöndíjprogram segítségével mérsékelhető, sőt akár meg is oldható az ápolók, mentőtisztek, védőnők hiányának problémája.

A pályázóknak vállalniuk kell, hogy elvégzik a felsőoktatási alapképzést, és utána öt éven belül legalább két évig teljes munkaidőben magyarországi közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál dolgoznak a megszerzett szakképzettségnek megfelelő jogviszonyban - írták a sajtóanyagban. 

A pályázatok benyújtási határideje március 18-a.

Címkék: ösztöndíj, támogatás, orvos, hallgató, pályázat, egészségügyi anyagok