Az óév tanulságai alapjai lehetnek az újévi fogadalmaknak is, de nem feltétlenül kell megfogadnunk valamit azért, hogy tudjuk azt, hogy a közeljövőben másként szeretnénk csinálni. És persze az is lehet, hogy a leltár eredménye az lesz, hogy olyan sikeres évet zárunk, amelyhez hasonlót szeretnénk a következőre. Ebben az esetben is hasznos végignézni azon, hogy mi az, amitől jól sikerült az elmúlt tizenkét hónap, milyen szerepünk volt ebben nekünk, a környezetünknek, a körülményeknek.

Hogyan kezdjünk a leltárhoz? Többféle elgondolás szerint végignézhetünk az előző esztendőn. Készíthetünk akár egy-egy tízes listát az év számunkra legjobb és legrosszabb történéseiről. Ezek mentén a fentebb említett tanulságokat levonhatjuk. Milyen szerepünk volt nekünk abban, hogy ezek az események így alakultak? Milyen hatással voltak ránk ezek az események? Mit tudtunk meg saját magunkról ezek kapcsán? Mi az, amit már megtettünk a változás érdekében? Mi az, amit másként kellene csinálunk jövőre azért, hogy a negatívan értékelt események ne ismétlődjenek meg?

Egy másfajta végiggondolása az óévnek, ha időrendben haladunk, és az év elejétől kezdve hónaponként nézünk végig életünk fontosabb eseményein. Januártól decemberig haladva minden hónapnak adhatunk egy-egy címkét, egy-egy olyan mondatot, amely kiemeli az adott hónapnak a számunkra legfontosabb történését, üzenetét. Itt is feltehetjük magunknak azokat a kérdéseket, amelyek alapján le tudunk vonni következtetéseket.

Az ünnepek vagy az év végi átgondolás hatására (még, ha az nem ennyire rendszerezett is), év elején a szokásosnál többen fordulnak pszichológushoz. Ez jó döntés lehet, ha valaki úgy érzi, elakadt, nem boldogul egyedül a változtatással, és segítségre van szüksége.

Végeredményben mindegy, hogy milyen módszert választunk, sőt akár kereshetünk másfajta rendezési elvet is. A lényeg, hogy ezáltal is tegyünk az önmagunkról való tudatos gondolkodásért. Ez jó kezdete lehet 2019-nek.

A szerzőről

Heim Judit vagyok. 2012-ben, Budapesten kezdtem pszichológusként dolgozni. Négy évig voltam főállásban iskolapszichológus, ahol 7 és 18 év között mindenféle korú, és problémájú gyerekkel, illetve az ő szüleikkel foglalkoztam. Mellette, magánrendelésben inkább felnőttekkel dolgoztam. Fontosnak tartom a személyes fejlődést, így magam is jártam egyéni és csoportos önismeretre, illetve szakmailag is folyamatosan képzem magam. Meghatározónak tartom a családterápiás képzésemet, melynek szemléletét az egyéni konzultációk során is alkalmazom. Kaposvári magánrendelésemen szeretettel várom a hozzám fordulókat.

További részletek: www.heimjudit.hu

Címkék: évvége, összegzés, leltár, egészségügyi anyagok