Minden állattartó a legjobbat gondolja kutyájának származásáról, lehetnek rejtett veszélyek, amelyekre egyes tenyésztők nem hívják fel a figyelmet az állatok vásárlásakor. Ez a kutyák olyan fajta szaporítása, amikor minél több eladható állatot hoznak létre ellenőrzés és szakmai irányelvek nélkül. Többek között erre hívták fel ma a figyelmet a Kaposvári Egyetem egyik konferenciáján.

- Nyilván az állat szempontjából is ezek borzasztó állapotok tudnak lenni és a tulajdonosok szempontjából is nagyon fájó dolog, amikor egy beteg kutyát vesznek magukhoz, illetve végig nézik annak a szenvedését - mondta Gulyás Viktória kutyatenyésztő.

Az állatorvosok számtalan ilyen példával találkoznak. Sok olyan kutyát visznek hozzájuk, amelyikről a vizsgálatok során kiderül a betegségüket a túltenyésztés okozza.

- Slágertéma most a francia és az angol bulldog, talán ők vannak most a legjobban túltenyésztve. Ilyen probléma náluk a légzési nehézség. Gondoljunk nyáron a hőgutára, gyakorlatilag nem lehet őket elvinni sétálni, mert nem kapnak levegőt. Nem tudnak megelleni maguktól, mindenképpen császározásra van szükség. Nem lehet mellettük megmaradni éjszaka, mert annyira horkolnak. Mindazonáltal nagyon édes és cuki kuyták, ezért szeretik őket ennyire - foglalta össze dr. Turgyán Ágnes állatorvos.

A haszonállattenyésztésben kevésbé tapasztalhatók a szaporítással összefüggő betegségek. Előfordulnak, de az állategészségügyi törvények annyira szigorúak, hogy a tenyésztők inkább nem próbálkoznak a génállomány lerontásával.

- Arra vigyáznak, hogy a jót jóval párosítsák és tekintve, hogy az egész termékpályán mindenhol ellenőrzőpontok vannak, ez már nagyon szigorúan kezdődik a tenyésztésnél. Amikor párosítom az állatot, már nagyon sok mindent tudunk az anyáról is, és rengeteget tudunk az apáról is - árulta el a Kaposvári Egyetem örökös rektor emeritusa, Horn Péter.

A felelős hobbiállat tenyésztők folyamatosan próbálnak tenni a túlszaporítás ellen, de leginkább azzal tehetjük a legjobbat, hogy nem vásárolunk ellenőrízetlen alomból házikedvencet.

Címkék: tenyésztés, túl, kutya, egészségügyi anyagok