A Városházán tartott csütörtök délutáni megbeszélésen a város és a polgármesteri hivatal vezetője mellett részt vett a megyei tisztifőorvos, a Kaposi Mór Oktató Oktató Kórház infektológiai osztályának vezetője, a bölcsődei központ vezetője, a kaposvári gyermekorvosok vezetője és az érintett családok képviseletében egy édesanya is.

Szita Károly bevezetőjében elmondta: azért kezdeményezte a találkozót, mert a nagyobb nyári fertőzés után szórványosan még mindig előfordul a betegség a kisgyermekek körében. A polgármester azt kérte a szakemberektől: tárják fel a megbetegedés okát, hogy a jövőben ne fertőződhessen meg több bölcsis.

A megbeszélésen a népegészségügyi szakemberek elmondták: a szalmonellafertőzés nyári megjelenésekor az élelmiszerbiztonsági hatóság azonnal ellenőrizte, és azóta is folyamatosan vizsgálja az intézményekbe kiszállított élelmiszereket, amelyekben eddig egyetlen esetben sem mutatták ki ezt a kórokozót. Az ételt készítő cég főző- illetve tálalókonyháiban sem találták a betegséget okozó szalmonellát, és a bölcsődéket többször is fertőtlenítették, így jelenleg annak van a legnagyobb valószínűsége, hogy a már tünetmentes, ám a baktériumot még mindig hordozó kisgyermekek fertőzik újra egymást. A 267 kaposvári bölcsődés közül jelenleg 25 gyermeknél mutatták ki a fertőzést.

Fontos tudni, hogy mind a tünetmentes fertőzöttek, mind a gyógyult betegek egy ideig még hordozzák a baktériumot, ez azonban csak laboratóriumi vizsgálattal deríthető ki.

Dr. Papp Erzsébet főorvos a népegészségügyi szervek és a szülők együttműködését kérte a fertőzés megállítása érdekében, s felhívta a figyelmet arra, hogy a betegségen átesett gyermekeket a törvény szerint is csak két negatív minta után engedhetik vissza a közösségbe, hogy ezzel is elkerülhető legyen az újrafertőzés.

Címkék: szalmonella, fertőzés, szita károly, kaposvár, egészségügyi anyagok