A szűrés célja a fertőzöttek felkutatása azért, hogy minél hamarabb megkezdhessék náluk a kezelést. A betegség ma már gyógyszeres eljárással jól gyógyítható. 

Szakmai becslések szerint Magyarország lakosságának körülbelül egy százalékát érintik a krónikus vírushepatitisz-fertőzések. Mivel e fertőzések húsz-ötven évig lappanganak, nem okoznak jellegzetes panaszokat, az érintettek nagy része nem is tud betegségéről és a fertőzőképességéről.

A hepatitis C szinte tünetmentesen, észrevétlenül rombolja a májat. Mire a jellegzetes tünetek jelentkeznek, addigra sokszor előrehaladott májkárosodás, májzsugor, májrák alakulhat ki. A fertőzés vérrel terjed, védőoltás nincs ellene – hívja fel a figyelmet a szervezet.


Ingyen szűrtek KaposváronIngyen szűrtek KaposváronIngyen szűrtek KaposváronIngyen szűrtek KaposváronIngyen szűrtek Kaposváron
Ingyen szűrtek Kaposváron
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Veszélyeztetettek lehetnek többek között az egészségügyben dolgozók, a büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezettek, a hepatitis C fertőzöttekkel egy háztartásban élők, valamint szexuális partnereik, a hepatitis C-pozitív anyák gyermekei, továbbá az intravénás drogokkal élők.

A betegszervezet szerint mindenképpen érdemes szűrésre menniük azoknak is, akiknek tetoválásuk vagy testékszerük van, valamint akik 1993 előtt vért vagy vérkészítményt kaptak.

 

Címkék: hepatitis, szűrés, egészségügyi anyagok, kaposvár