Országszerte javában tart a szüreti szezon. A mustgáz pedig már több halálos áldozatot is szedett. Csak Somogyban a héten Kányán veszítette életét egy borosgazda. Egy karádi présházban pedig szintén a életveszélyes állapotban találtak meg egy férfit, aki szintén mustgáz mérgezést szenvedett.

A mustgáz tulajdonképpen széndioxid, ami a préslé erjedésekor keletkezik. Azért ilyen veszélyes, mert színtelen, szagtalan, és gyakorlatilag azonnal eszméletvesztést, majd halált okoz a belégzése. Arról, hogy biztonságos-e a pince nagyon egyszerűen meg lehet győződni, az úgynevezett gyertyás módszerrel. Egy hosszú bot, vagy lapát végére egy égő gyertyát kell erősíteni, úgy kell lemenni a pincébe. Ha a láng elalszik, a gáz veszélyes koncentrációban van jelen a levegőben.

"Ugye a levegőnél, oxigénnél magasabb fajsúlyú a mustgáz tehát alulról jön fölfelé, az oxigént szorítja ki a pincéből, ezzel tudjuk megállapítani, hogy milyen magasan van a káros gáz." - avatta be stábunkat Göncz Gábor, borosgazda.

Fotó: Vaol.hu
Fotó: Vaol.hu

Fontos az is, hogy a borogazdák minden esetben gondoskodjanak a pincék szellőztetéséről, és győződjenek meg róla, hogy a szellőzőrendszer nincs eldugulva. A katasztrófavédők ugyanakor nemcsak a borosgazdákat, hanem a bajba jutottak segítőit is óva intik.

"Ilyen esetben a gázálarcok, gázmaszkok sem nyújtanak megfelelő védelmet, éppen ezért hogyha mustgázzal kapcsolatos balesetet észlelünk, akkor azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot és kérjünk tűzoltói segítséget, ne próbáljunk meg a sérültön segíteni, ugyanis mi is áldozattá válhatunk." - tájékoztatott Mihályka Szabina, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Országosan évente körülbelül 40-50 esethez riasztják a tűzoltókat mustgáz miatti rosszulléthez. A bajbajutottak felén azonban már nem tudnak segíteni.

Címkék: halál, mustgáz, pince, szüret, egészségügyi anyagok