Országosan már több megyében lezajlott, Somogy megyében, annak is a déli részén szeptember 4-én kerül végrehajtásra a parlagfű légi felderítése.

Már nyolcadik alkalommal fogják a Somogy Megyei Kormányhivatal Kaposvári Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztályának növényvédelmi felügyelő és földhivatalos kollégái közösen végrehajtani a légi felderítést. A légi szolgáltatást 2018-ban is a Készenléti Rendőrség helikopterei biztosítják.

Várhatóan a Kaposvár-Bőszénfa-Kadarkút-Istvándi-Barcs-Őrtilos-Pogányszentpéter-Kaposvár vonal által határolt területet tervezik légi úton ellenőrizni a szakemberek, ezért kérnek minden érintett földhasználót vagy földtulajdonost, hogy még időben végezze el a területén a parlagfű mentesítést.

A földi felderítés július elsejétől folyamatosan zajlik, tehát bejelentés vagy a határszemlék kapcsán így is bemérésre kerülhet a parlagfűvel fertőzött terület.

A légi felderítés hatékonysága azonban jóval nagyobb, a földi járművekkel kevésbé megközelíthető területek sem maradhatnak rejtve. Ha a repülési út érinti a fertőzött területet, legyen az parlag, gondozatlan tarló, rét, nem megfelelően gyomirtott kultúrnövény (kukorica, napraforgó, "zöldítés", stb.), biztosan meg fogják találni az ellenőrök.

Bemérés esetén a terület méretétől és a fertőzöttség mértékétől függően 15.000,- Ft-tól akár 5 millió Ft-ig terjedő büntetést kap a földhasználó, továbbá az eljárás költségeit is meg kell térítenie.

Címkék: felderítés, helikopter, parlagfű, egészségügyi anyagok