Folyamatosan kaszáltatja a parlagfüvet a szentgáloskéri önkormányzat. A somogyi településen mindent megtesznek a gyommentesítésért. A helyhatóság még az elhagyatott házak környékét is rendbe teteti, hogy kevesebb legyen a pollen a levegőben. Ilyen ingatlanokhoz ugyanis hiába üldik ki a felszólítást, nem tudják behajtani a követelésüket.

"Az elhagyott házakba, telkeken nagyobb mennyiségben fellelhető a parlagfű. Természetesen ahol van tulajdonos, felszólítjuk őket és eleget is tettek. Ahol nem tudjuk felvenni a kapcsolatot, ott mi levágjuk a parlagfüvet." - árulta el a település polgármestere Szabó Péter.

parlagfű

Ez azonban jelentős plussz költséget jelent az itteni önkormányzatnak, csakúgy mint Somogy több településén. A Somogy Megyei Kormányhivatal növény és talajvédelmi osztálya július elsejével kezdte meg az ellenőrzéseket. Ahol parlagfüvet találnak, ott a tulajdonosok jelentős bírságra számíthatnak.

"Itt ne gondoldja senki, hogy amikor megkapja a határozatot bizonyítékok értesítése című dokumentumot és az elrendelő határozatot, azt követően a bírságot nekünk ki kell szabni. Más növények esetében, egyéb károsítók esetében kötelezést kell kiadnunk. És határidőt adni, amíg elvégezheti a mentesítést. Ha elvégzi nincs bírság. Itt nincs ilyen lehetőség, ha bemérik, akkor mindenképpen van bírság." - foglalta össze Novák Csaba, a Somogy Megyei Kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályvezetője.

A bírság pedig a terület nagyságától függően 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig is terjedhet. Tavaly 400 hektár esetében kellett eljárást indítani. Ennek egytizedén a hatóságok kényszerkaszálást is elrendeltek.

Címkék: kaszálás, parlagfű, bírság, egészségügyi anyagok