A másodfokú hőségriasztás ismételt elrendeléséről döntött az országos tisztifőorvos kedden Budapesten. Kovács Attila közölte, a hőségriasztás kedd éjféltől péntek éjfélig tart majd. Az intézkedésre azért van szükség, mert a napokig tartó meleg idő már az egészséges szervezetet is megterheli. Az országos tisztifőorvos szerint fokozottan oda kell figyelni a megfelelő folyadékfogyasztásra és öltözetre, és felhívta a figyelmet, hogy 11 és 15 óra között senki ne tartózkodjon a tűző napon.

A szakember azt tanácsolja, hogy a legjobb ha zárt térben maradunk és megpróbáljuk kizárni a meleget légkondicionálással vagy sötétítéssel. Rendkívül fontos a sok folyadék fogyasztása is, javasolt hogy óránként egy pohár vizet igyon meg mindenki.

Az országos tisztifőorvos kitért arra, hogy a hőségriasztás lehetőséget ad egy sor más intézkedésre, ilyen lehet a munkaidő-kedvezmény azokban a munkakörökben, amelyekben fokozott hőhatásnak vannak kitéve a munkavállalók, továbbá a szabadban dolgozóknál a többszöri pihenőidő elrendelése, valamint a megfelelő öltözet és folyadék biztosítása is.
Kovács Attila azt mondta, hogy az előrejelzések szerint ez a hét megterhelő lesz a meleg miatt, utána enyhülhet a nagy hőség.

hőség kánikula 40 fok

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében azt írta, a kánikula miatt az elmúlt időszakban számos olyan szociális és egészségügyi intézkedést rendeltek el, amely az emberek biztonságát szolgálja.

Hozzátették, olyan diszpécserszolgálat kezdte meg működését, amely a klimatizált helyiségek, vízosztópontok, párakapuk, ivókutak elhelyezkedéséről nyújt naprakész információt, a közterületeken a szociális munkások aktívabb jelenlétére lehet számítani, a rászorulókat és a hajléktalanokat pedig - eredeti funkciójától függetlenül - bármelyik szociális intézménynek be kell fogadnia.

A közlemény szerint a kórházak a tartósan magas hőmérséklet idején több intézkedéssel igyekeznek védeni a betegek és munkavállalók egészségét. A szükséges intézkedésekről a kórházak főigazgatói gondoskodnak.

Címkék: hőségriadó, kánikula, riasztás, meleg, egészségügyi anyagok