A szokásosnál 20 százalékkal több, összesen hatezer riasztásuk volt a mentőknek a kánikulai hétvégén - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője hétfőn az MTI kérdésére.

A mentőszolgálat hétfő reggel azt közölte: az év eddigi legmelegebb hete jön, az országban egyre több helyen 35 fok közelében alakulnak a maximumok. A közelgő rekkenő hőség miatt az alábbi jó tanácsok ajánlják a mentősök a lakosságnak:

A hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, a kisgyermekeket, továbbá azokat veszélyezteti, akiknek valamilyen súlyos, krónikus alapbetegségük van. A legjobb, amit ilyen melegben tehetünk, hogy a nagyobb megterhelést jelentő tennivalókat a kora reggeli vagy a késő délutáni időszakra időzítjük.

mentő

A hőség elleni védekezésben fontos a megfelelő folyadékpótlás, de lehetőleg nem cukros üdítőitalt, hanem ásványvizet vagy teát érdemes fogyasztani - írták, kiemelve: gondoskodni kell a gyermekek, idősek, betegek folyadékpótlásáról is.

Fontos továbbá az is, hogy könnyű szellős ruházatot válasszuk, de az ember fejét ne érje tartós, közvetlen napsütés, egyrészt az erős UV-sugárzás, másrészt a napszúrás veszélye miatt.

Ha valaki ájulásos rosszullétben szenvedő ember segítségére sietne, akkor fontos tudni, hogy hűvös, árnyékos helyen lefektessék le a segítségre szorulót, hiszen így az átmeneti vérkeringési zavar hamar rendeződhet. A nagy melegben az autóvezetőknek is fokozott figyelemmel kell közlekedniük, hiszen ilyenkor romlik a sofőrök koncentrációkészsége, hosszabb a reakcióidő, ez által pedig nagyobb a balesetveszély.

Címkék: rosszullét, riasztás, meleg, mentő, kánikula, egészségügyi anyagok