Könnyen csúszik a víz a nagy nyári melegben. Egy kaposvári vendéglátóhelyen kortyolgató fiatal lány naponta több pohárral is iszik, így próbálja csillapítania szomját. Azt mondja: ebben a hőségben más folyadékot nem is kíván a szervezete.

"Nyáron arra figyelek, hogy minél több vizet igyak és egyre kevesebb cukortartalmú italokat." - árulta el nekünk Tamara.

cukros lötty

A kávézókban a nyári hónapokban slágere a limonádé, de a legtöbben mégis a vizet fogyasztják.

"A citromos üdítőkön kívül meg ezeken az italokon kívül a víz ,ami nyáron még nagyobb számban fogy, de jellemzően, inkább 80-20 százalék arányban inkább a mentes víz javára. A savasat is fogyasztják, de inkább a mentes víz megy." - tudtuk meg a felszolgáló Szatlmajer Rolandtól.

Egy fél literes üdítő 19 kockányi cukrot tartalmaz. Ez bőven a napi szükséglet felett van. A dietetikusok nemhogy a nyári hónapokbna, de máskor sem javasolják ezeknek a fogyasztását. A cukor ugyanis energiát von el a szervezetből, zsírként rakódik le, és könnyen vezethet a diabétesz kialakulásához is.

Ennyi cukor van egy fél literes üdítőben
Ennyi cukor van egy fél literes üdítőben

"Teher a szervezetnek, cukorra mint finomított formában senkinek nem lenne szüksége, de mivel finom ezért sokat meg tudunk belőle inni plusz kalórai, plusz zsírraktár, és gyakorlatilag a cukor viszi is ki a szervezetből a folyadékot, tehát mondhatjuk, hogy hosszú távon elkezdni dehidratálni a szervezetet." - mondta el Hessberger Edina, dietetikus.

A túlzott cukorbevitel káros hatásait a hazai üdítőital-gyártók is felismerték. A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség a közelmúltban bejelentett önkéntes vállalása szerint az alkoholmentes italok átlagos cukor- és kalóriatartalma 2020 végéig 50 százalékkal lesz kisebb a 2010-es értéknél.

Címkék: cukros, üdítő, víz, egészségügyi anyagok