Somogyfajszon régóta helyettesítéssel oldják meg a betegellátást. A háziorvos hetente háromszor jár a faluba Somogyszentpálról, amikor ott nincs rendelési idő.

Pedig a falu mindent megtesz, hogy állandó háziorvosa legyen. Hirdetéseket adnak fel, ismerősök útján keresnek doktort és felújítják a rendelőt, illetve a szolgálati lakást. De eddig így sem jutottak előre.

- A szomszédos polgármesterekkel sikerült megállapodást kötni, hogy ahol közalkalmazott volt velük megállapodtunk, hogy megbízási szerződéssel foglalkoztatjuk az orvost, illetve nyugdíjas orvossal is kötöttünk már ilyen megállapodást - mondta Sall István, a község polgármestere.

Somogyfajsz nem az egyetlen ilyen település a megyében. A Balatontól a déli határig vannak betöltetlen háziorvosi szolgálatok. A megyei orvosi kamara elnöke az előregedésen túl a finanszírozásban, az előrelépés hiányában és a leterheltségben látja a háziorvos hiány alapvető okait.

- Szerintem át kéne újra gondolni a háziorvosi praxisokat, munkát. Nagyon sok munka hárul egy háziorvosra és ezt nem mindig tudja a munkaidejébe beletenni. Rengeteg az adminisztráció, nagyon nagy a betegforgalom egy nap - válaszolta kérdésünkre dr. Dús István.

A Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke hozzátette, ha minden így marad, akkor az előregedés miatt rövidesen újabb körzetek ürülhetnek meg. Igaz, a kormány praxisvásárlási- és letelepedési támogatásokkal is ösztönözné a háziorvosi szolgálatok betöltését.

Címkék: praxis, orvos, hiány, somogy megye, egészségügyi anyagok