Évente több millió ember hal meg közvetlenül, vagy közvetve a dohányzás káros hatásai miatt világszerte. A kutatók azt mondják: a 40-50 év közötti dohányosok akár 20 évvel is tovább élhetnének, ha nem hódolnának ennek a szenvedélynek.

Már egy két évvel ezelőtti felmérés szerint is a 14-17 év közötti fiatalok 60 százaléka legalább egyszer elszívott már egy cigarettát, minden ötödik gyerek pedig napi rendszerességgel gyújt rá.

Ez azóta sem változott a fiatalok körében. 150 ország adatai szerint a serdülő lányok 7, míg a fiúk 12 százaléka hódol ennek a káros szenvedélynek. Éppen ezért a legfontosabb ebben a korban a megelőzés, amit péládul előadásokkal a megyei rendőrség bűnmegelőzési osztálya is csinál a DADA programmal.

- Elmagyarázzuk a gyerekeknek, hogy mennyire fontos a kortársak hatása. Nagyon sok fiatal például azért kezd el cigarettázni, vagy drogokat fogyasztani, mert elvárja az a csoport, ahova tartozni szeretne - mondta dr. Jávorszkyné dr. Molnár Magdolna, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője.

Május 31-e a nemdohányzás világnapja. Minden évben más és más tematikát választanak szakemberek. Az idei évben a dohányzás miatti szív és érrendszeri megbetegedésekre hívják fel a figyelmet.

- A Szivinfarktus, az agyvérzés, a trombózik mind a vezető halálokok közé tartozik a világban. Az egyik, ha nem a legfontosabb rizikófaktor ezekhez a betegségekhez a dohányzás - tette hozzá dr. Rónay Tamás, megyei tisztiorvos.

A szakemeberek azt mondják, mindenkinél más hatást vált ki a dohányzás, de egyértelműen káros az egészségre. Ha már kialakult a függőség nehéz a leszokás, de érdemes, mert akár 20 évvel is tovább élhet az, aki lemond erről a káros szenvedélyről.

A dohányzáshoz kapcsolódó megbetegedésekről beszélgettünk kedden, Hatszemközt című műsorunk meghívott vendégeivel is.

Címkék: dohányzás, világnap, cigaretta, egészségügyi anyagok