Florea Vera már több mint fél éve dolgozik a kaposvári nyugdíjas szövetkezetnél. Azt mondja, a munkavégzés szempontjából is fontos, hogy rendben legyen az egészsége.

"Én a magam módján megpróbálok odafigyelni, hogy zöldség, gyümölcs egyek és egészségesen táplálkozzak. Nem beszélve arról, hogy aktív koromban a szakmám szorosan összefüggött a gyermekek étkeztetésével, ezért erre odafigyeljek és ezt viszem tovább a saját életemben is." - mondta el a kaposvári nyugdíjas.

Florea Vera
Florea Vera

A Déli Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet az országban elsőként méri fel a tagjai egészségi állapotát.

"Kiemelt faktorként kell ezt kezelnünk, ezért a nyugdíjas szövetkezetünk egy együttműködési megállapodást írt alá a Pécsi Tudoményegyetemmel, aminek értelmében az ő fizikai és szellemi kompetenciájukat fogjuk vizsgálni, annak érdekében, hogy segítsünk megőrizni az egészégüket." - tájékoztatott Dakó Roland, a Déli Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet régióvezetője.

A felmérés nemcsak a munkáltatóknak, hanem a munkavállalóknak is fontos információkat ad. A szövetkezet tagjai azáltal, hogy részt vesznek ezen a felmérésen, egy reális képet kapnak az egészségi, mentális, fizikai állapotukról. Ennek segítségével el tudják helyezni magukat abban a munkakörnyzetben, ahol megfelelő minőségben és érdemben tudnak dolgozni. Az egészségügyi állapotfelmérést egy speciális műszerrel végzik, amellyel több területet is vizsgálnak a szakemberek.

"Olyan munkaképességhez és feladatok elvégzéséhez köthető területeket vizsgál, mint statikus, dinamikus izommunka, monotónia tűrés vagy különböző munkafeladatoknak való pontos megfelelés." - foglalta össze a Pécsi Tudományegyetem Munkatudományi és Foglalkozásegészségügyi Centrum adjunktusa, Dr. Pankász Balázs.

A Déli Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet csaknem 100 munkáltatójánál egyébként, egy átlagos napon 300 nyugdíjas dolgozik.

Címkék: nyugdíjas, szövetkezet, felmérés, egészség, egészségügyi anyagok