Csaknem megduplázódott az elhízott gyermekek száma az elmúlt húsz évben, ennek leggyakoribb oka a helytelen korai táplálás - közölte az Első 1000 Nap Program és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége az európai elhízás elleni nap alkalmából.

A legfrissebb felmérések szerint az európai tizenévesek csaknem harmada túlsúlyos vagy elhízott, tízből hat érintett pedig felnőttként is súlytöbblettel küzd. A közleményben kiemelték, a gyermekkori elhízás sokkal veszélyesebb, mert náluk harminc százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség vagy szív- és érrendszeri megbetegedés, mint azoknál, akik csak felnőttkorban küzdenek plusz kilókkal.

Ezek a betegségek egyébként megelőzhetők lennének a fogantatástól kétéves korig tartó időszak megfelelő táplálásával, az első 1000 nap táplálása pedig hatással van a szellemi és nyelvi képességek, valamint az immunrendszer fejlődésére is.

Shutterstock
Shutterstock

A legfrissebb felmérések szerint a gyerekek és a felnőttek sem mozognak eleget. Európában a serdülőkorúak kétharmada és a 15 év felett korosztály hatvan százaléka egyáltalán nem él aktív életet, a megkérdezettek több mint fele pedig soha vagy csak ritkán végez bármilyen más típusú fizikai aktivitást, mint például a kerékpározás vagy a táncolás - olvasható a közleményben.

A mai napon derült ki az is, hogy egyre több gyereknél alakul ki kettes típusú cukorbetegség, ami egyértelműen a táplálkozással és az elhízással függ össze. A témában Tóth-Heyn Péter, a Semmelweis Egyetem 1. számú Gyermekgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese beszélt az M1 műsorában, ahol elmondta, hogy az elhízott gyerekek nagyon könnyen cukorbeteggé válhatnak.

Az egyes típusú cukorbetegség nem függ össze az elhízással, a kettes típus pedig csupán az összes cukorbeteg gyerek két százalékát érinti, de ez mégis hatalmas arány ahhoz képest, hogy a kettes típusú diabétesz egy nem létező betegség volt korábban.

A kettes típusú cukorbetegség gyerek- és felnőttkorban is sokáig tünetmentes marad, csak szűréssel lehet kideríteni. A betegség azért marad sokáig rejtve, mert társadalomban máig nem tudatosult: a túlsúly, a kövérség betegség - összegezte Tóth-Heyn Péter.

Címkék: növekedett, elhízás, cukorbetegség, gyermek, egészségügyi anyagok