Negyed századdal ezelőtt, Mosdóson alapította meg Dr. Andrásofszky Barna a Magyar Egészségügyi Társaságot. Erre emlékeztek szombaton délelőtt a Kaposi Mór Oktató Kórház konferenciatermében.

A Magyar Egészségügyi Társaság már megalakulásakor is feladatának tekintetette a magyar orvosok, gyógyszerészek, szakdolgozók és az egészségügy bármely területén tevékenykedő szakemberek megszólítását, egymás segítését, a magyarság egészségi állapotának javítása, a nemzet fennmaradása érdekében. A társaság a saját céljairól úgy fogalmaz: lehetőséget kínálnak a világban folyamatosan szétszóródó, magyarul tudó, magát a nemzethez tartozónak valló, egészségügyben munkálkodók kapcsolatfelvételére, a magyarság jövőjéért felelősséget érzők és tenni akarók összefogására.

null

A rendezvényen Kaposvár polgármestere, Szita Károly is felszólalt. Amellett, hogy megemlékezett Dr. Andrásofszky Barnáról, az egészség fontosságáról is beszélt. Kiemelte, hogy a városnak fontos, hogy lakói egészségesek legyenek, ezért több olyan program is indult a városban ami a sportos életvitel felé tereli a fiatalokat.

null

Dr. Andrásofszky Barna 1924-ben, a partiumi Szilágynagyfaluban született. Édesapja körorvos volt, így fiatalon megismerte az orvosi hivatás szépségeit és nehézségeit. A kolozsvári egyetemen megkezdett orvosi tanulmányait Budapesten folytatta, ahol 1951-ben szerzett diplomát. 1959. október 1-én került Mosdósra, ahol akkor egy 100 ágyas Gyermek-TBC Szanatórium működött, a Somogy Megyei Kórház kihelyezett osztályaként. 1963-tól 35 éven át vezette a közben önállóvá vált Mosdósi Tüdő- és Szívkórházat.

A hazai tbc elleni sikeres küzdelem úttörője, a gyermek-tüdőgyógyász hálózat és szakorvos képzés megszervezője, számos szakmai grémium elnöke. A régió nemzetközi gyermekpulmonológiai munkacsoportját Mosdóson 1975-ben szervezte meg, ennek első elnökeként magas külföldi elismerést nyert. A gyógyító munka mellett elhivatott nevelő volt. Örökös szívügyének tekintette az egészségtan-oktatás széleskörű bevezetését. 2018. februárban hunyt el. Tiszteletére a Magyar Egészségügyi Társaság és a Kaposi Mór Oktató Kórház emléktáblát állít a mosdósi kórház kastélyépületének aulájában.

null

Címkék: orvos, konferencia, kórház, egészségügyi anyagok