A várandós kismamák és a kisgyermekek egészségére lehet veszélyes az a vegyszer, amivel a déligyümölcsöket szállítás előtt kezelik - tudtuk meg Tóth Istvántól, a Somogy Megyei Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnökségi tagjától.

Ez a szer a narancs és a citrom héjában halmozódik fel, a gyümölcs húsát nem érinti. Viszont az ilyen héj süteménybe reszelve, vagy bóléba dobva okozhat egészségügyi problémákat. Azt egyébként, hogy a gyümölcsöt mivel kezelték és hogy az emberi fogyasztásra alkalmassá teszi-e a héjat vagy sem, a forgalmazóknak kell tüntetniük a csomagoláson. Ez azonban nem minden esetben történik meg.

"Általában a gyümölcsszüret után használják ez, tulajdonképpen egy csávázószerről van szó, ami hozzájárul ahhoz, hogy szállításkor, raktározáskor ne lépjenek fel a tárolási betegségek, magyarul ne rothadjon el a termés. Ez egy fungicid, tehát a károsító vagy kórokozó gombákat fogják elpusztítani ezzel a kezeléssel." - mondta Tóth István.

Címkék: narancs, vegyszer, veszélyes, egészségügyi anyagok