Az elmúlt napokban még nappal sem ment mínusz 5 fok fölé a hőmérséklet. Éjszakánként pedig a mínusz 12-15 sem volt ritka a megyében.

A rendkívüli hideg még az egészséges szervezetet is megviseli. A frontokra érzékenyeknél szívritmuszavar, fejfájás, de akár tüdőembólia is gyakrabban előforulhat.

Ezen kívül még a hólpátolás is okozhat meglepetéseket a szervezetben-mondja a kardiológus.

- Nincs az embernek semmi különösebb panasza, de amikor jön egy nagy hó és havat kell lapátolni, akkor jöhetnek elő ezek az úgynevezett anginás panaszok. Sokszor fizikai aktivitás hiánya miatt nincs ilyen probléma, de ha keményebb munkát kell végezni, akkor előjönnek a panaszok - tette hozzá Dr. Kopcsányi Rita, kardiológus.

Ilyenkor az olajos magvak és a zsírosabb ételek fogyasztása is jobban megengedett, hiszen a szervezet a megfelelő hőmérséklet megtartásához a hidegben több kalóriát éget el. De a forró levesek és egyes gabonák is segítik a szervezet egyensúlyának megtartását.

null

- Reggelente lehet egy jó kis zabkását csinálni olajos magvakkal, joghurttal. Ez kifejezetten jó hatással van ezekben a napokban - válaszolta kérdésünkre Heszberger Edina, dietetikus.

Ezn kívül a bőséges folyadékpótlásról sem szabad megfeledkezni, hogy a keringés megfelelő legyen. Ehhez kíváló lehet egy forró, melegítő hatású és immunerősítő gyömbértea.

Címkék: hólapátolás, mínuszok, hideg, egészségügyi anyagok