Ettől az évtől kezdve világszerte népbetegségnek számít a vashiány. A kóros állapot elsősorban a nőknél jelentkezik, köztük is inkább a gyerekeknél és a serdülőkorúaknál. Nekik ugyanis a növekedés miatt több vasra van szükségük. Diagnosztizálni azonban nagyon nehéz a betegséget, mivel tünetei más betegséghez is hasonlítanak.

"Fáradékonyság, gyulladásokkal, fertőzésekkel szembeni nagyobb kitettség, a hajhullás, a haj töredezése, a körmök töredezése fizikai terhelésre, a fulladás érzés, kellemetlen gyors szívverés érzés, sápadtság..." - sorolta a főbb tüneteket Dr. Kopcsányi Rita, belgyógyász-kardiológus.

szív vashiány

A vashiány hátterében leginkább a helytelen táplálkozás áll. Ez azt jelenti, hogy vagy kevés vas jut a szervezetbe, vagy ha be is jut, a bélcsatornából felszívódni már nem tud.

A vasszögekkel teleszúrkált alma egy nagyon régi, de annál hatékonyabb népi módszere a vas pótlásának. Ezen kívül a káposzta, a narancs, és a paradicsom is rengeteg természetes vasat tartalmaz, ami a szervezetben felszívódva akár meg is szűntetheti a panaszokat.

Népi módszer a vaspótlásra
Népi módszer a vaspótlásra

"Nyilván az állati eredetű vasforrások hatékonyabban fel tudnak szívódni, de alapvetően azt is meg kell jegyezni, hogy a növényi élelmiszerek is nagyon nagy mennyiségben tartalmaznak vasat, tehát mindenféle zöld növény, akár a babfélék, hüvelyesek. Összességében azt lehet mondani, hogy a vegyes táplálkozás a legjobb módszer a megelőzésre." - árulta el Hessberger Edina, dietetikus.

A szakemberek azonban továbbra is arra hívják fel a figyelmet, hogy ezt a rendellenességet is komolyan kell venni. A vashiány mögött ugyanis mindig rejtőzik valamilyen más betegség, amit minél előbb meg kell találni. A vas krónikus hiánya vérszegényégre, vagy akár daganatos betegségre is utalhat.

Címkék: népbetegség, vashiány, táplálkozás, egészségügyi anyagok